Rémes a magyar országimázs Németországban

Magyarország: Orbán Viktor és a nepotizmus – ezzel a címmel közöl a magyar közállapotokról szóló videót a Deutsche Welle (DW) német és angol nyelvű kiadása a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozót bemutató cikke mellé. Az uram-bátyám világaként mutatják be a mai Magyarországot.
Komócsin Sándor, 2017. október 26. csütörtök, 12:03
Fotó: AFP

Mészáros Lőrinc nem átlagos polgármester. Azon túl, hogy irányít egy falut Magyarországon, birtokában vannak kiadók, szállodák, egy nukleáris technológiai cég és egy bank. Magyarországon úgy vélik, hogy céges bevásárlási listáját Orbán Viktor miniszterelnök diktálja.

Ezzel a felütéssel kezdődik a német Deutsche Welle cikke, amelyben három magyar szerző mutatja be a német és angol nyelven beszélő olvasóknak a magyar milliárdost. (Mészáros Lőrinc 120 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 rangsorában - a szerk.) Az íráshoz mellékelt videó címe: Magyarország: Orbán Viktor és a nepotizmus.

Kopogós számok

Mészáros megítélését honfitársai körében eléggé egzaktan tükrözheti az Opimus Global Nyrt. (nemrégiben Opus Global Nyrt.-re változott a neve - a szerk.) részvényárának alakulása. Tavaly decemberben 40 forintot kellett fizetni egy Opimus-papírért, ami mostanra bőven 300 forint fölé emelkedett. A nyolcszoros növekedést semmi más nem indokolja, mint hogy Mészáros Lőrinc lett a vállalat tulajdonosa.

A befektetők úgy látják, hogy manapság ez a sikeres üzlet garanciája Magyarországon.

A G-nap után

Az írás beszámol arról, hogy Mészáros üzleti sikere Orbán Viktor és Simicska Lajos, a Fidesz "korábbi pénztárnoka" viszonyának 2015. eleji megromlása (a nevezetes G-nap) után ívelt fel. Ezt megelőzően, 2010 és 2015 között az utóbbi cégei voltak a legsikeresebbek a közbeszerzési pályázatokon. Idézik Mészárost, aki saját szavaival három kedvező tényezőre - Isten, szerencse és Orbán Viktor - vezette vissza látványos sikerét.

A viszonylag hosszú cikk ezután leírja a volt gázszerelő tulajdonszerzéseit, megjegyezve, hogy a 100 leggazdagabb magyart felsoroló listán szereplő vagyonbecslés még azelőtt készült, hogy az Opimus megkezdte volna látványos tőzsdei felfutását. Kiderül az is, hogy a Mészáros érdekeltségeibe tartozó cégek tavaly 740 millió euró értékű tendert nyertek egyedül vagy konzorciumban más vállalatokkal.

A vállalkozó lépésről lépésre vált építőipari beruházóból szállodalánc-tulajdonos és médiamogul. Utóbbiként abba a helyzetbe került, hogy a Mediaworks beszüntette a Népszabadság, a legnagyobb példányszámú ellenzéki napilap kiadását nem sokkal azelőtt, hogy Mészáros kezébe került volna a Mediaworks.

Nem kispályázik

A történet végén kiemelkedik két nagy bevásárlás. Az egyik a nukleáris energetikai iparban tevékenykedő cseh KrálovoPolská Ria magyar leányvállalata többségének megszerzése. Ez a cég az orosz a paksi bővítésért felelős Roszatom egyik partnere, ezért úgy tűnik, Mészáros jelentős haszonélvezője lehet Magyarország jelenlegi legnagyobb fejlesztési projektjének. A beruházás forrásának nagyját egy 10 milliárd eurós orosz hitel adja.

A másik nagy dobás, hogy a volt gázszerelő közvetett tulajdonos lett az MKB-ben, Magyarország egyik legnagyobb bankjában, amelyet az adófizetők pénzéből tettek rendbe. Az MKB Mészáros befektetéseinek egyik jelentős finanszírozója. A magyar pénzügyi szabályozó hatóság nem állta útját annak, hogy a pénzintézet egyik nagy adósa befolyást szerezzen a cégeit hitelező bankban - zárul a cikk.

(A nyitókép forrása: Kisbenedek Attila, AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.10.27 19:53

@hedviga: "A nyugdíjasok különösen ráérnének a tőzsdézésre"

JAJJJJJJJJ... ön ma a szokásosnál is hamarabb betintázott a kannásborából... Régóta mondom, hogy az önhöz hasonló, állandóan maxos kommentelőktől el kéne venni az internet-hozzáférést, a jogosítványhoz hasonlóan... Árulja már el, hogy miért nem a főzőcske-oldalak jóval nagyobb olvasótáborát próbálja rávenni a tőzsdézésre?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.10.27 19:46

@RealMan: "De a németek se jobbak, a bűn nem ismer határokat."

Ez így is van rendjén! Aki hülyeséget csinál, az viselje annak a következményeit, bárhol is él a világban, nem kell elnézni neki! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.10.27 19:36

A cikk címe igaz, de mielőtt valaki isteníteni kezdené a németeket, akkor ne tegye. Sötét, lassú és ostoba nép, akik félnek mindentől és mindenkitől. Ráadásul gonoszak is és alig várják, lesik az alkalmat, hogy perelhessenek valakit. A magyarok korruptak, ez okay - no olykor mocskos ge...ik is. :)

De a németek se jobbak, a bűn nem ismer határokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.10.27 18:50

@Demokrata Hungarofil: orbanisztan alatt a komolyabb projekteket a Switelsky, Strabag nyer, de most mészáros pályázik nevükben és mindet el is nyeri korlátlan magasságu ajánlattal, mert az állam kisöpri a többieket, ahogy a vasútépítéshez is az állam rendel hozzáértő cégeket, stb, mindenhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.10.27 18:50

@Marzipan: "Magyar célok.
Ilyenekre gondoltál?"

Pontosan tudja ő is, de tompítani akarja a megítélést! Pontosan tudja, hogy a nulla forintos, tudásnélküli szarcsimbókokból, hogyan lettek hirtelen egy -két fityeszes év alatt, "több milliárdos" vállakozók!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html