Kora estig a regisztrált 887 szavazó közül 711-en adták le voksukat a brüsszeli magyar nagykövetségen a nyugodt légkörben, minden zavaró esemény nélkül lezajlott EP-választásokon. Ez mintegy 80 százalékos részvételi arányt jelent a regisztráltak számához képest. Hasonlóan alakultak az arányok Hágában is, ahol 194-en regisztráltak előzetesen. Mindössze néhány olyan szavazó akadt, akinek nem találták a nevét a szavazói névjegyzéken, az ilyen eseteket külön jegyzőkönyvben rögzítették.

A berlini magyar nagykövetségen és a müncheni főkonzulátuson kora estig a regisztráltak több mint 70 százaléka leadta szavazatát. Mindkét németországi külképviseleti szavazókörben nyugodt körülmények között, rendkívüli esemény nélkül zajlik a szavazás. Berlinben 17 óra 30-ig a regisztrált 301 szavazó közül 220-an adták le voksukat. A visszautasítottak jegyzékén 3 fő szerepel, ők regisztrációs hiba, vagy más adminisztratív probléma miatt nem adhatták le szavazatukat - közölte az MTI-vel Bóta Zsolt, a berlini külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke. Münchenben a regisztrált 539 szavazó közül 411-en adták le voksukat - mondta Hábetler Mónika, a müncheni küvi elnöke.

A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok 65 százaléka adta le voksát vasárnap délután fél 5 óráig a párizsi magyar külképviseleten: a 278 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkező európai uniós állampolgárból 183-an jelentek meg a szavazáson - tájékoztatta az MTI-t Tari Sándor vezető konzul, a párizsi külképviseleti választási irodából. A konzul tájékoztatása szerint egyetlen választásra jelentkező esetét vették fel az úgynevezett visszautasítottak jegyzékébe. Ő a konzul elmondása szerint azért nem tudta leadni voksukát, mert nem szerepelt a párizsi külképviseleti névjegyzékében. Noha állította, hogy kérte átjelentkezését, a neve nem szerelt a hivatalos listán, ezért nem adhatta le a voksukat. Rendkívüli esemény nem történt, a választók többsége ebéd után jelent meg a konzulátus épületben megrendezett voksoláson.

Hatvan százalékot meghaladó arányú volt a részvétel az európai parlamenti választásokon a külképviseleti választási jegyzékben szereplő nagy-britanniai magyarok körében az urnák zárása előtt két órával. A londoni magyar nagykövetség vasárnap este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a listán szereplő 701 választópolgár közül helyi idő szerint 16 óráig - közép-európai idő szerint 17 óráig - 422-en adták le voksukat a diplomáciai képviseleten berendezett választóhelyiségben.

Bécsben 432-en jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, ebből délután háromnegyed hatig mintegy 330-an szavaztak - közölte Szabó Endre, a külképviseleti választási iroda vezetője. Ez mintegy 76 százaléknak felel meg.

Svájcban, a berni nagykövetségen névjegyzékbe vett 291 választópolgárnak fél hatig 77 százaléka adta le a szavazatát - mondta el Szolnoki-Nagy Rita, a választási iroda vezetője. Rendkívüli esemény egyik helyen sem történt. A nagykövetség szerint a szavazás rendjét semmilyen incidens nem zavarta meg, a megjelentek mindegyike élni tudott szavazati jogával.

Nyugodt körülmények között, problémák nélkül zajlott le az EP-választás a prágai magyar nagykövetségen.
Fülöp Andrea, a konzulátusi iroda vezetője kora este a MTI tudósítójával közölte, hogy a 137 bejelentkezett személy közül délután öt óráig 110-en adták le voksukat. A választók több mint fele már a délelőtti órákban leadta szavazatát.

Magyarország belgrádi nagykövetségén 17 óráig a 30 regisztrált szavazó közül huszonheten adták le voksaikat. Semmilyen rendellenesség nem történt, a szavazás nyugodt körülmények között zajlott. A szabadkai főkonzulátuson is igen magas volt a részvétel, a külképviseleti névjegyzékbe felvett 206 személy közül 170 adta le szavazatát 17 óráig, a legtöbben délelőtt voksoltak. Itt egyébként a 19 órai zárásig akár 90 százalékos részvételre is számítanak. Rendkívüli esemény nélkül, magas részvétel mellett folyik vasárnap az EP-választás Magyarország kárpátaljai külképviseletein. Az ungvári magyar főkonzulátus választási névjegyzékében szereplő 70 választópolgár közül 17 óráig 69 szavazott, ami 98 százalékos részvételt jelent.

A külképviseleteken azok adhatták le voksukat, akik május 17-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A képviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtökig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és itt számlálják meg a voksokat.