Rendkívüli állapot, vészhelyzet - csak emiatt nőhet az államadósság

Az Állami Számvevőszék munkatársai elkészítették javaslatukat az alkotmány új közpénzügyi fejezetére, amit majdan kétharmados többséggel lehet csak becikkelyezni – már ha meglesz ehhez az ötpárti egyezség. A javaslatban az ÁSZ lefektetné, hogy éves költségvetés szerint gazdálkodik az állam, vagyis nem lenne lehetőség többéves költségvetések kimunkálására.
NAPI Online, 2007. október 17. szerda, 07:50
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elkészítette javaslatát az alkotmány kiegészítéséhez, amely a közpénzügyeket részletezné. A lapunk birtokába került javaslatban az ÁSZ lefektetné, hogy éves költségvetés szerint gazdálkodik az állam, vagyis nem lenne lehetőség többéves költségvetések kimunkálására. Az általános részben a számvevők szabályoznák, hogy új állami és önkormányzati feladatot csak akkor írhat elő a parlament - vagyis új törvényt úgy fogadhat el -, ha a feladat finanszírozására fedezetet nyújt az éves költségvetés.

Az alkotmány kötelezővé tenné az államháztartás egyensúlyát - ami szigorúbb követelmény, mint a maastrichti háromszázalékos hiány. A javaslat szerint a kormány csak rendkívüli állapotra, veszélyhelyzetre hivatkozva - amelyek kihirdetését az alaptörvény szabályozza - vállalhat államadósságot növelő kötelezettséget.A javaslat az adófizetőkre is többletkötelezettséget róna, ugyanis szélesítené az adóztathatás mozgásterét azzal, hogy nem csak a jövedelmi és vagyoni helyzet alapján lehetne adót szedni, hanem tevékenység szerint is. De az adófizetésnek arányban kell lennie a cégek, magánszemélyek teherviselő képességével.

Míg a számvevők elkészítették a saját javaslatukat az alaptörvény új közpénzügyi fejezetére, addig szép csendben folyik az ötpárti egyeztetés. A lapunknak nyilatkozó ellenzéki és kormánypárti szakpolitikusok arról számoltak be, hogy szakmai megállapodás született a költségvetési tervezés eljárási szabályairól és arról, hogy egy külső kontrollszervezetet vonnának be a büdzsétervezésbe. Ennek jóvá kell hagynia majd a mindenkori költségvetési makropályát. Abban már egyezség van, hogy költségvetés vitája leegyszerűsödik. Az önkormányzatok hitelfelvételeinek szabályozásában viszont oly mértékben tértek el az álláspontok, hogy ezt a kérdést kivették a csomagból, hogy ne akadályozza a megállapodást.

Mind a Fidesz-, mind az MSZP-frakciónak lassan döntést kell hoznia, hogy támogatja-e a szakértői szinten elért kompromisszumos javaslatokat. Ha a Fidesz is támogatja a javaslatokat, a törvénytervezet még az őszi ülésszakon a parlament elé kerülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK