Rendkívüli bejelentést tett Orbán

Magyarország visszavásárolta a Seuso-kincseket, 4,7 milliárd forintért - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján a a parlamentben.
MTI, Napi.hu, 2014. március 26. szerda, 13:00
Fotó: Napi.hu

A tulajdonjogról Magyarország sosem mondott le. "Ez Magyarország családi ezüstje." 15 millió euróba (4,7 milliárd forintba) került a visszaszerzés - mondta Orbán. A költség korábban háromszor ekkora volt a tárgyalásokon.

Három embernek mondok köszönetet: Baán László igazgató úrnak, Lázár János államtitkárnak, akik a tárgyalásokon vettek részt, és Hajdu Jánosnak, a TEK vezetőjének, aki pedig hazaszállította - fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva kalandos történetnek nevezte a visszaszerzést. Az ezt célzó tárgyalásoknak - mondta - két "főszereplője" volt, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A hazaszállítás biztosításáért a kormányfő köszönetet mondott Hajdu Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának.

Baán László a tájékoztatón történelmi pillanatként jellemezte a kincsek visszaszerzését, amelyek szombattól - három

Zelnik István magyar milliárdos, az Aranymúzeum alapítója 2012 augusztusban azzal keltett feltűnést a médiában, hogy bejelentette, kész visszavásárolni a Seuso-kincs nagyobbik felét, ha a magyar állam lemond tulajdoni igényéről. Állítása szerint a több tíz millió eurós vételárra meglett volna a fedezete.

hónapon át - tekinthetők meg ingyenesen az Országházban, később pedig várhatóan a múzeumi negyed "ékkövei lesznek".
Hozzátette, a tizennégy darabos dísztárgyegyüttesnek a fele került most haza, köztük a legfontosabb darab, a névadó Seuso-tál.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke azt mondta, a magyar tudomány számára óriási jelentősége van a kincs hazakerülésének, hiszen így kutathatóvá válik, a tudományos élet pedig mindent meg is tesz majd e kutatások elvégzéséért.

A rövid nyilatkozatok után Orbán Viktor, Baán László és Pálinkás József leleplezte a hét alkotást.

A 4,6 milliárdos vételár komoly kiadás - ennyit költött a kormány egy-egy vidéki stadion építésére. A Napi.hu-nak nyilatkozó műkincspiaci szakértő szerint a 15 milliós euró a becsülhető piaci érték 10 százaléka lehet - természetesen a teljes kollekció esetében. Az ár azért ennyire alacsony - mert a kincshez számos bűncselekmény tapad, tulajdonjoga tisztázatlan és nem a teljes kincs kerül magyar tulajdonba.

Orbán Viktort a sajtótájékoztatón megkérdezték arról, hogy lesz-e esetleg mégis miniszterelnök-jelölti vita a parlamenti választás előtt. A kormányfő úgy reagált, hogy erre a kérdésre korábban már válaszolt, nem tud új hírrel szolgálni.

Idővel a teljes kollekció hazakerülhet

Baán László szerint idő kérdése, hogy a Seuso-kincs többi ismert darabja is visszakerüljön Magyarországra. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója erről szerdán beszélt újságíróknak azt követően, hogy a kormányfő bejelentette: a Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a Seuso-kincs hét darabját.

A főigazgató arra is látott esélyt, hogy akár az időközben elkallódott vagy valamilyen módon nyilvánosságra került kincsekkel egészüljön ki a páratlan lelet.
Baán László elmondása szerint a kincseket szárazföldi úton, a Terrorelhárítási Központ közreműködésével szállították Londonból Magyarországra, de további részleteket nem közölt. Azt azonban megerősítette, hogy a szállítást rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték.

Az MNB-nek gyanús volt az ügy
Nem akarják visszavásárolni a Seuso-kincseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban meghirdetett műkincs-visszavásárlási programjának keretében - mondta a program végrehajtásáért felelős testületet vezető Gerhardt Ferenc a Heti Válasznak idén februárban - ídézi a hetilapot a hvg.hu.

Az Értéktár programban sem a Seuso-kincseket, sem az Oroszországba hurcolt magyar műalkotásokat nem kívánják visszavásárolni - mondta az MNB alelnöke a hetilapnak. Hozzátette, a Seuso-kincsekkel kapcsolatban jelenleg bírósági eljárás folyik, az Oroszországba került műkincsekről pedig államközi tárgyalásokon dönthetnek.

A visszavásárlásoknál "csak vitathatatlan színvonalú, jogilag rendezett sorsú műalkotások jöhetnek szóba" - idézte a lap Gerhardt Ferencet. Szerinte "a jegybank teljes átláthatóságra törekszik, a testület pedig el akarja kerülni, hogy akár koholt, akár látszatra megálló vádakkal illessék, ezért még a gyanú árnyéka sem vetődhet a visszavásárlásokra".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.03.26 20:04

@rotaryfun:
Egy ekkora átutalásnál, amennyiben magyar bankból ment, biztosan van vagy 120 millió Ft "kezelési költsége". Nos ez egy talált pénz a banknak, ebből élnek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2014.03.26 19:36

@jobbajobb: mi a jo hir abban, 0,3 bit agyu "baratom", hogy ketes tulajdonjogu mutargyat vesz meg OV, hogy legyen mit visszaadni ingyen majd, ha veglegesen eldol a tulajdonjog?? Agyatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troppauerhumer, 2014.03.26 19:13

Az iskolában a tanító néni megkérdi a gyerekeket, hogy tegye fel a kezét az, aki úgy érzi, valami még nagyon hiányzik otthonról. Mindenki kiugrik a padból, csak egy kisfiú nem. Tanító néni őt szólítja fel, aki mondja,hogy nem véletlen, tegnap estétől meg van otthon mindenük. Értetlenül néz rá a tanító néni, de a gyerek folytatja:
Tegnap este apám későn jött haza, mert a haverokkal ünnepeltek. Annyira be volt rúgva, hogy belehányt a kétajtós nagy szekrénybe. Ekkor anyám mondta, hogy na már csak ez hiányzott.

Ide is már csak ez hiányzott, visszavette az állam a lopott dolgokat. Bravó!
Olyan MOL-részvényes utóérzésem van....és három éve minden reggel arra riadok fel, hogy "jajazokaszegényseudokincsek!" mostantól nyugodtan alszom.

2006-ban a Gyurcsány-kormány megbízottja fele ennyiért alkudott a TELJES készletre.
Pénzmosás nagy beetetéssel!.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.26 17:01

..jó hír ! Minden történelmi szemétség egyszer valamennyire helyre jön....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Boka, 2014.03.26 15:39

Na akkor a héten szívrohamban meghal a volt tulaj, az biztos, ahogy az érintettek nevét látom. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html