Rendkívüli időjárási események várnak Magyarországra

Száraz, meleg nyárra, de hideg, csapadékos őszre és télre kell számítani a következő évtizedekben - mondta Szépszó Gabriella az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A szakember szerint Magyarországon is egyre gyakrabban fordulhatnak elő rendkívüli időjárási események.
Inforádió, 2013. március 10. vasárnap, 18:01
Fotó: Napi.hu

Az éghajlati modellezés segítségével lehet előrejelzéseket készíteni a következő évtizedek, vagy akár egy évszázad időjárási változásairól. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádiónak azt mondta: a csapadék áltagos mennyisége éves szinten nem változik, de az évszakok között átrendeződésre számíthatunk. Nyáron kevesebb, ősszel és télen pedig több lesz az eső, a hó.

Szépszó Gabriella közölte: a száraz időszakok hossza növekedni fog az évszázad végére, a legmarkánsabban nyáron, de ezzel párhuzamosan, leginkább ősszel gyakoribbak lesznek a erős csapadékesemények is.

Az átlaghőmérsékletben nyáron várható a legnagyobb melegedés, 2021-2050 között 1,5-2,5 Celsius-fokos emelkedés várható - emelte ki Szépsző Gabriella, hozzátéve, hogy az Alföldön nagyobb is lehet az eltérés. Az évszázad végére a nyarak 4-5 fokkal lesznek melegebbek, míg télen 3 fokos változás várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.03.10 19:39

Most ez mi a napi.hu-n? Közlés a 0,5% meteo adóért?
Vagy pedig egy régi beidegződés, amikor az időjárás jelentésbe rejtett üzeneteket küldtek?

Ez nem az, csak én is jósolok időjárást:
Az idei időjárás kedvez a magyar narancs további érésének, de nem igazán kedvező a szegfű számára. A narancsra nézve sem kiemelkedően kedvező, marad a félig éretlen, savankás produktum.
A 001-es állomás adatai szerint folyamatos cumulus jelenléttel kell számolni, amelyből időnként cumulus nimbus alakul ki.
Közép szinten CM állandósul az altócum undulátus, amely hol nyugat felé keveredik, hol pedig kelet felé. Déli irányba nem gomolyog, Észak felé előfordulhat, de nem jellemző.
A 002-es állomás jelzi, hogy Németország térségéből WW 99-91 várható ha Merkel asszony nem tudja elhessegetni a viharfelhőket, ami Franciaország felől érkezett feléjük. Eközben a 6-os erősségű szél a Kárpát-medencéből keleti irányba fúj. Aki ezzel a széllel repül Moszkvába, az U9 nedvességtartalomra számíthat. (Qvára lefog izzadni)
RR: 98, A: 6, E: 2, V: 1500m, DD: NY-K, F: 9
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.03.10 19:30

@sharapova2008: Tegyük hozzá még, hogy ez kb. dupla akkora hőmérséklet emelekedés mint a jégkorszaktól napjainkig, meg azt is hogy ebben az esetben garantált a teljes jégmennyiség leolvadása ami a Grönlandi esetén 10-15 méter, ha az antarktiszi jégtakarót is hozzádobjuk (ami azért 500 évet is igénybe vehet) akkor biza az 80 m tengerszint emelkedést jelent.Mindezt csak tetézi, hogy a kedves emberiség fele momentán 1 m. alatti tengerszinteken lakik.....stb. stb... szóval szumma szummárum az emberiség felének nem lesz helye a földön se hely se kaja se pia csak hőség

szóval kb ennyi a hírértéke ha ekissé elszakadunk attól a gondolattól, hogy engem az érdekel, hogy idén mi lesz jövőre meg ki tudja és kit érdekel
..:-DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2013.03.10 18:49

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sharapova2008, 2013.03.10 18:45

Időnként a meteorológusok már a politikusok és a bulvárlapok színvonalán mozognak! A "száraz,meleg nyár" és a "csapadékos ősz..." egyáltalán nem rendkívüli időjárás,sőt gyerekoromban is mindkettő gyakori volt! Szakállas a népi szólás,hogy "májusi eső aranyat ér",mert ha csak a Medárd-nappal nem jön meg a monszun,akkor száraz a nyár! Már elemiben is tanítják,hogy az ősz "csúnya,esős,szomorú évszak"...A másik:a lakosságot nem az "átlaghőmérséklet" érdekli,hanem a hőmérsékleti és csapadék szélsőségek.
Ezek után kérdezem:ennek a cikknek mi a hírértéke???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html