Rendkívüli ülést tart a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa csütörtökön

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze. A meghívókat szerda délelőtt küldték ki az érintetteknek - közölte az egyetem az MTI-vel.
Inforádió, 2012. március 28. szerda, 08:02
Fotó: Napi.hu

A Hallgatói Hálózat (HaHa) - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - egyik tagja az MTI-nek elmondta: a doktori tanács ülésének idejére a HaHa más szervezetekkel együtt újabb demonstrációt szervez az egyetemnél.

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

A Schmitt-jelentést a Semmelweis Egyetem rektora kedden elküldte nemzeti erőforrás miniszternek tájékoztatásul, valamint állásfoglalás céljából. Réthelyi Miklós viszont illetékesség hiányára hivatkozva felbontás nélkül visszaküldte a tényfeltáró bizottság jelentését.

"Jóllehet az egyetem álláspontja szerint a fenntartó nemzeti erőforrás miniszter figyelmét elkerülte, hogy a felsőoktatásról szóló törvény értelmében kizárólag az ő joga ellenőrizni az egyetem működésének és a döntéshozatalának a jogszerűségét - valamint ő jogosult kezdeményezni a bíróságnál a kiállított oklevél érvénytelenné nyilvánítását is -, a törvényességi ellenőrzés és a döntéshozatal mellőzésére vonatkozó fenntartói döntést az egyetem tudomásul vette" - írta az egyetem szerdai közleményében.

Szerda délután a HaHa csaknem húsz aktivistája jelent meg a Semmelweis Egyetem rektori titkárságán, hogy Schmitt Pál doktori disszertációjának ügyében határozott állásfoglalást követeljenek. Néhányan ülősztrájkba kezdtek, néhányan később elhagyták a helyszínt, többen pedig az egyetem engedélyével az éjszakát is az intézményben töltik - kivárva a doktori tanács csütörtöki ülését, utána pedig találkoznak az egyetem rektorával.

HOZZÁSZÓLÁSOK