Rendőrök jelentek meg az MTVA székházánál

Papp Dániel, az MTVA hírhamisítással hírhedtté vált vezérigazgatója birtokvédelmi eljárást kért a kerületi jegyzőtől a székházban tartózkodó ellenzéki képviselőkkel szemben - írta a 24.hu.
Domokos Erika, 2018. december 17. hétfő, 18:29
Fotó: MTI Fotó - Mónus Márton. A kép illusztráció, 2018. december 16-én készült.

A rendőrök 17 óra után jelentek meg az épületben, akik a jegyző határozatát próbálták érvényesíteni, felszólították a politikusokat, hogy távozzanak. Ők vitatják ennek jogosságát, és azt várják a rendőröktől, hogy képviselői jogaik érvényesülését segítsék, kifogásolják, hogy ezt eddig nem tették meg - olvasható a lap cikkében. A politikusok nem akarják elhagyni a székházat, de arra számítanak, hogy a rendőrök ki fogják őket vinni az épületből.

Az állami média székháza előtt 18 órakor újabb tüntetés kezdődik.

A törvény szerint a képviselőknek joguk van ellenőrizniük közintézményeket, képviselői igazolványuk pedig belépésre jogosítja őket az intézménybe - írta a 444.hu.

A tüntetőkkel együtt érkező képviselők vasárnap este óta vannak az épületben, azt szeretnék elérni, hogy beolvashassák az ötpontos követelésüket, amelynek első pontja a rabszolgatörvény néven emlegetett törvénymódosítás visszavonásának kérése - a jogszabály egyebek mellett lehetővé teszi, hogy évi 250-ről akár 400 órára emeljék az elrendelhető túlórát, amit a munkaadó 36 hónap munkaidőkeret végén fizethet ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2018.12.17 23:32

@tepsi: csak a harmadik év végére legyen meg az átlag napi 8 óra a munkaidőkeret, azaz a három év során
(kijavítottam az elírást)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2018.12.17 23:25

@Borisz1106: 3 éves munkaidő-keretet is alkalmazhat a tőkés. Ezalatt a 3-év alatt 48 és 24 órás munkaheteket is bármilyen sorrendben beoszthat csak a harmadik év végére legyen meg az átlag napi 8 ó ra munkaidőkeret, azaz a három év során. Beosztja úgy, hogy a 48 munkaórás heteket az első két évre, míg az így teljesített többletóráknak a munkaidő-keretben történő kompenzálását vagyis a 24 órás munkaheteket a munkaidő-keret utolsó évére teszi.
Az utolsó év folyamán mikor kiderül hogy mégsem lesznek ekkor sem 24 bórás munkahetek, akkor változnak ezek -a harmadik évre meghatározott- 24 óra felett ledolgozott órák túlórává és csak akkor kell kifizetni őket.
De ezzel a munkás két évvel később kapja meg ugyanazt a pénzt amit normál 8-órás munkaidőben foglalkoztatva már megkapott volna.
52 munkahéttel számolva ez 52 hét X 2 év X másfélszeres túlórapótlék X 8 óra = 1248 órai normál munkabérére várhat 2 évig míg megkaphatja. És ha a harmadik évben megszűnik a cég? Akkor bukott 1248 óra munkabér, azaz 1248óra /napi 8 óra= 156 nap ingyen dolgozott. Azaz 156nap/20munkanap=7.8 hónap munkáját senki nem fizeti ki neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.12.17 21:22

@tepsi: "A túlóra előre nem látható körülmények felmerülése esetén rendelhető el. Ez azt feltételezi, hogy a munkáltató előtt a munkaidő-beosztás elkészítésekor ezek a körülmények még nem voltam ismertek. Ebből következik, hogy rendkívüli munkaidőt előre beosztani nem rendeltetésszerű, azaz jogellenes."
A munkaidő-keret beosztása már írtam korábban is, hogy nem a rendkívüli-munkaidő beosztása (túlóra). Amiről írsz - de az is csak éven belül képzelhető el - akkor történhet ha a munkáltató valami rendkívüli dolog miatt módosítani kénytelen a munkaidő-beosztást és ezt 4 nappal korábban közli veled. De ott is első körben arra van lehetősége, hogy átvariálja a munkaidő-keretet (azt amennyi még van belőle). Ha a beosztástól eltérően végzel túlmunkát azt hó végén fizetni kell. Még akkor is ha tulajdonképpen nem is dolgoztál többet!
Pl. beosztottak 8-16 között munkára, de szólnak, hogy kezdj már 6-kor és elmehetsz 14 órakor haza. Sokan nem tudják de ez is túlóra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2018.12.17 20:46

Miért nem kérdezi meg a népet a Fidesz a postán kiküldött kérdőívein arról hogy mi a véleményük a vasárnapi boltzárról és a rabszolgatörvényről? Én azt szeretném ha a vasárnap zárva lennének a boltok és a rabszolgatörvényt is eltörölnék. Vagy a kérdőíven kizárólag mindenre csak a Fidesz által elvárt, vagy kizárólag csak a Fidesz elvárásaival ellentétesen lehet szavazni? Mi van akkor ha valaki bizonyos dolgokkal nagyon egyetért abból amiket a Fidesz csinál, másokkal meg nagyon nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2018.12.17 20:36

Ráérnek a munkások a rezsiért fizetni majd 3 év múlva, mikor kifizetik a 3 év múlva végre túlórának nyilvánított pénzünket másfélszeres órabérként? Ha mi tudunk várni, akkor biztos a közmű-szolgáltatók is tudnak.

?A munkaidő beosztásánál a munkaidő-keret alkalmazásánál is ügyelni kell arra, hogy a munkavállaló napi munkaideje ? a részmunkaidőt kivéve ? 4 óránál rövidebb és 12 óránál hosszabb nem lehet? A heti munkaidő legfeljebb 48 óra? a teljes munkaidős munkavállaló munkaidejét pl. napi 12 órában is beoszthatja 5 napon keresztül anélkül, hogy rendkívüli munkavégzés keletkezne. Amennyiben a munkáltató rendelkezik kollektív szerződéssel, úgy legfeljebb 12 hónapos, vagy 52 hetes munkaidő-keretet is alkalmazhat.?

tepsi: Ez a 12 hónapos munkaidő keret nőtt 3 évre.

?a munkáltató, ha tevékenysége indokolja, a teljes munkaidős munkavállaló munkaidejét pl. napi 12 órában is beoszthatja 5 napon keresztül anélkül, hogy rendkívüli munkavégzés keletkezne. Természetesen az így teljesített többletórákat, esetleg pihenőnapokat a munkaidő-keretben kompenzálni kell a munkavállaló részére, egyéb esetben a rendkívüli munkavégzés szabályait kell alkalmazni.?

tepsi: Az egyéb eset az hogy a munkaidőkeretben azaz 3-év alatt sem kompenzálja, így ki kell fizetnie azt túlóraként a munkaidőkeret lejárta azaz 3 év után. (!) Vagy inkább lelép a túlórapénzzel. Jobbik esetben ezt a pénzt 3 év után megkapja a munkás és végre kifizeti a rezsijét a szolgáltatóknak, akik addig biztosan türelmesen várnak a pénzükre.

Forrás: https://ado.hu/munkaugyek/igy-mukodik-a-munkaidokeret/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html