Rendőri jogokat kapnak a határra vezényelt katonák

Kétharmados többséggel a parlament hétfőn megszavazta a honvédség bevethetőségét a menekültválság kapcsán; a katonák sok tekintetben a rendőrökre vonatkozó szabályok alapján intézkedhetnek.
Inforádió, MTI, 2015. szeptember 21. hétfő, 17:31
Fotó: Napi.hu

A katonai szolgálathoz hozzátartozik a fegyver, így a magyar katonák a határra is viszik azt magukkal - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Benkő Tibor vezérezredes hozzátette: a fegyverhasználatot eddig is és a jövőben is szigorú jogszabályok szabályozzák.

A Magyar Honvédség számára nem új feladat a határvédelem, missziós tevékenység során ez a kihívás gyakran előfordul - mondta el Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök. "A katonák jogot kapnak arra, hogy azokat a feladatokat ellássák, amelyekre korábban fel is készítettük őket, hiszen nemzetközi szerepvállalásban elláttak rendészeti tevékenységet és tömegkezelési feladatokat. Innentől kezdve pedig a honvédelmi törvény kiegészül azzal, hogy nemcsak katasztrófavédelmi helyzet esetén van közreműködés a különböző tárcák és az országos szervezetek között, hanem a rendészeti feladatok ellátása tekintetében is."

"Ezen túl a határ mentén, vagy annak körzetében, vagy az ország különböző területén a katona önállóan igazoltathat, rendészeti tevékenységet folytathat, de alapvetően a rendőrség, a rendőr munkáját segíti, közreműködik ebben."

Megszavazta a parlament
Az Országgyűlés hétfőn a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére. A képviselők 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében és 27 tartózkodás mellett fogadták el a Fidesz-KDNP tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztésének sarkalatos, kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit.

A törvénymódosítások eredményeként a migrációs válsághelyzetben feladatot kapó katonák sok tekintetben a rendőrökre vonatkozó szabályok alapján intézkedhetnek. Így például igazoltathatnak, elfoghatnak és előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat és járműveket, továbbá idegenrendészeti intézkedésben és határforgalom-ellenőrzésben is részt vehetnek, ezek során pedig kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak.

A rendőrségnek emellett lehetősége nyílt, hogy - a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve - a külföldi felderítő tevékenységet végezzen az államhatár rendjét veszélyeztető, valamint a terrorizmussal összefüggő cselekmények felderítésére, beleértve az embercsempészek felkutatását és leleplezését.

A vezérkari főnök hangsúlyozta: a katonák bizonyos esetekben önállóan is intézkedhetnek majd. "Van olyan terület, például a határ mentén, ha valaki a határzárat rongálja, azon jogtalanul jön át, még polgári személy is intézkedhet, pláne egy katona. A kényszerítő eszközök alkalmazása egy újabb kategória."

Benkő Tibor vezérezredes elmondta: a fegyver a katona alapfelszereléséhez tartozik, azt a határrendészeti feladatok ellátásakor is viszi magával. "A katona alapfelszereléséhez tartozik a fegyver, a fegyverhasználat kérdése az más. A katona a fegyverét eddig is használhatta, vagy köteles is volt használni bizonyos körülmények, feltételek megléte esetén. Ebben nincs változás. A tűzparancs az más. Nincs kiadva tűzparancs, nem is lesz. Az feljogosítaná a katonát, hogy önállóan döntsön, és ha kell, használja a fegyverét. Ilyen nincs, a fegyverhasználat szabályai vannak meg, ami egész más, mint a tűzparancs."

A vezérezredes elmondta: a katonák egy része minden olyan felszerelést megkapnak, amit a határon szolgáló rendőrök. "Mivel a rendőrök mellett rendészeti tevékenységet is végeznek, több katonát kell úgy felszerelnünk, ami ezt a tevékenységet elősegíti. Ez bilincset, gázspray-t - olyan felszerelést jelent, amivel a rendőrök is fel vannak szerelve."

Benkő Tibor szerint az önkéntes tartalékos katonák behívása nem számít rendkívüli eseménynek. A vezérkarfőnök hangsúlyozta: a 2013-as árvíznél a mostaninál jóval több tartalékost hívtak be.

A vezérezredes megerősítette: a Honvédelmi Minisztérium nem tervezi a sorkatonai szolgálat visszaállítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.09.23 13:25

@Hajnalka_vagyok:
Ja még valami, ezt írod:

"Szerinted en azert nem irok helyesen, mert nem ekezetes betuket hasznalok."

Nem csak hogy nem tudsz helyesen írni, nem tudsz szöveget értelmezni, de hazudozol is.Ugyanis ezt írtam eredetileg:

"Szeretem azokat a nyelvtannácikat, akik maguk sem tudnak helyesen írni. Akkor az ékezetek hiányát meg sem említem."

Valószínűleg MLB-nek igaza volt a tüllszoknyával kapcsolatban, te szemlátomást szeretsz szopni férfi létedre, amit azzal bizonyítasz, hogy helyesírási hibajavítással válaszolsz mindenre, amikor meg lett mondva pont ettől vagy gyökér. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.09.23 12:13

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.09.23 12:09

@rw2:
Szerinted en azert nem irok helyesen, mert nem ekezetes betuket hasznalok. Amikor elmondtam, miert nem, jottel azzal, hogy azt be lehet allitani. Amikor elmondtam, miert nem, jottel a fikazassal.
Szerintem meg tanulj meg helyesen irni elobb, te seggfej, mielott engem fikazol:

"Én[,] veled ellentétben[,] le tudom írni az ostobaságaitokkal szót elsőre is :D

Az[,] hogy te mit tartasz helyesírási hibának, vagy mit nem[,] senkit nem érdekel, az a te véleményed [nocsak?? szerintem ebben a helyesirasi szabalyzat inkabb kompetens, mint te :D], ami olyan mint a segg, mindenkinek van [neked tobb is :D}. Ismerem a hozzád hasonló seggfejeket, akiknek amit ők kúrnak el[,] az mindig más. Amellett hogy helyesen nem tudsz írni [nocsak? mondod te?], szöveget sem tudsz értelmezni, hisz leírtam[,] én is hibázok, míg te egy ostoba gyökér nyelvtannáci vagy, akinek mindenre a másik helyesírásának az érve [nem tudsz olvasni: en a melymagyar hunortit batorkodtam figyelmeztetni, hogy ha mar melymagyarkodik, elobb tanulja meg helyesen leirni a mond ige felszolito modjat. Itt jottel te a kepbe, pofonert], de gyökérségedben képtelen vagy helyesen írni. Ezért vagy kibaszott szánalmas.
Ez lenne az egésznek a lényege, nem az[,] hogy ki hogyan tud írni. Ennek a fényében érdekes a helyesírásod, amúgy kurvára leszarom, ahogy mindenkiét.
De gyere mégegyszer ugyanazzal az orbitális baromsággal, hogy most megint mit rontottam el (a nem létező programommal együtt :D), mert az újra csak, immáron nagyon sokadszorra csak azt igazolja amit írok: gyökér vagy. [Erre irtam, hogy csak ennyit tudsz. De ha elvezed a szoporollert, hajtsal meg kettot rajta.]

Pont ezért kértem[,] utoljára tedd meg, te meg megtetted :D"

Szoval, kb. 2-es. Szerintem inkabb told el a bringat. Jobban jarsz vele. :D

p.s. Meg egy tanacs: tanulj meg helyesen irni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.09.23 11:46

@Hajnalka_vagyok:
Figyi te félkegyelmű. Ha lenne ilyenem, akkor az kijavította volna az első idézett mondatot tőled. Én veled ellentétben le tudom írni az ostobaságaitokkal szót elsőre is :D

Az hogy te mit tartasz helyesírási hibának, vagy mit nem senkit nem érdekel, az a te véleményed, ami olyan mint a segg, mindenkinek van. Ismerem a hozzád hasonló seggfejeket, akiknek amit ők kúrnak el az mindig más. Amellett hogy helyesen nem tudsz írni, szöveget sem tudsz értelmezni, hisz leírtam én is hibázok, míg te egy ostoba gyökér nyelvtannáci vagy, akinek mindenre a másik helyesírásának az érve, de gyökérségedben képtelen vagy helyesen írni. Ezért vagy kibaszott szánalmas.
Ez lenne az egésznek a lényege, nem az hogy ki hogyan tud írni. Ennek a fényében érdekes a helyesírásod, amúgy kurvára leszarom, ahogy mindenkiét.
De gyere mégegyszer ugyanazzal az orbitális baromsággal, hogy most megint mit rontottam el (a nem létező programommal együtt :D), mert az újra csak, immáron nagyon sokadszorra csak azt igazolja amit írok: gyökér vagy.

Pont ezért kértem utoljára tedd meg, te meg megtetted :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.23 11:34

Szavaztassuk meg milyen jogokat kapjanak még:
Éles tűzparancs?...
Aknazár telepítése?...
Halált okozó drónok bevetése?...
Felnégyelés és kerítésre kifeszítés elrettentés szempontjából Szent István logokkal?...

Ezeket még a kuruc.info sem meri megszavaztatni.

Vajon miért?...a szólásszabadság hazájában kuss van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html