Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal kabinetminiszter részvételével adtak át 387 autót a rendőrségnek még 2017. októberének közepén a Hősök terén. Akkor a miniszterelnök még csak 15 milliárdos beszerzésről beszélt, amikor a testület átvehette az új Mercedes buszokat, Volkswagen Caddy-ket és Suzuki Vitarákat.

Később, október végén, a rendőrség már egy újabb drága beszerzésbe kezdett: 13 milliárd 668 millió forintot kértek az állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF) a járművásárláshoz. Erre azért volt szükség, mert az év elején ez a szerv írt ki központosított közbeszerzést 45 milliárd forintos keretösszegre, melyből a rendvédelmi és a honvédelmi szervek számára rendelhetnek meg autókat. (Az ilyen eljárások lényege, hogy ilyenkor előre kiválasztják a lehetséges beszállítókat, tőlük pedig külön kérnek ajánlatot az állami hivatalok.)

A kormányfő az októberi eseményen jelentette be azt is, hogy a teljes rendvédelmi gépállományt lecserélik. December végén a rendőrség így már arról számolt be, hogy mintegy 33,7 milliárd forint értékben több mint 2600 új szolgálati gépkocsit szerzett be 2017-ben. Azt viszont nem lehetett tudni, hogy ez pontosan milyen autókat takar, ezért az MSZP képviselője, Tóth Bertalan írásbeli kérdésben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Íme, a lista

A Parlament honlapján csütörtökön megjelent válasz szerint "2010. január 1. és 2017. november 30. közötti időszakban a rendőrség által 56,1 milliárd forint értékben 6827 darab gépjármű beszerzésére került sor." Vagyis csak tavaly fizették ki az elmúlt hét év teljes kiadásainak több mint 60 százalékát, a 45 milliárdos keretösszeg 75 százalékát.

Közzétették a márkákat is, eszerint 211 darab Audit, 30 darab Credo buszt, 580 darab Mercedest, 832 darab Skodát, 379 darab Volkswagent és 450 darab Suzukit szereztek be csak a tavalyi évben.

Kisebb tételben a rendőrséghez került még 4 darab Renault, 3 darab Ford, 1 darab Honda, 1 Mitsubishi, 1 Nissan, 1 Peugeot márkájú jármű.

Összesen tehát közel 2500 autót vettek 2017-ben. Azt viszont nem tudni, hogy pontosan milyen típusokról van szó.

A beszerzendő járműveket 14 kategóriába sorolták, ebből nyolcban a kormány kedvelt autókereskedője, a Porsche-csoport nyert, összesen mintegy nettó 26 milliárd forint keretösszegű megrendeléshez jutva. Ebben a cikkben részletesen bemutattuk, melyik tendergyőztes, mely felszereltségű autókat szállítja és mennyiért.