BUX
38240

Rendőröket is bevet a MÁV a bliccelők ellen

Február 9. és 11. között a MÁV-csoport rendőrökkel és vasútőrökkel megerősített menetjegy-ellenőrzést végez. Az akció célja a budapesti elővárosi vonalakon tapasztalható bliccelés okozta bevételkiesés csökkentése, a menetjegyváltási hajlandóság növelése.

NAPI, 2011. február 4. péntek, 16:23

A MÁV-START Zrt. kiemelt célja a bliccelés visszaszorítása, hiszen érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók több milliárd forintos kárt okoznak a vállalatnak és azon keresztül az adófizetőknek - írja a vasúttársaság közleményében. A körbe bele tartoznak azok az utasok, akik nem a jogosultságuknak megfelelő, hanem annál nagyobb kedvezményt vesznek igénybe a vasúti utazásaik során. Mindez, a budapesti elővárosi közlekedésben, illetve az ünnepek időszakában zsúfolttá váló vonatokon tapasztalható leginkább.

A jelenség visszaszorítása érdekében több intézkedést hozott a MÁV-START Zrt. az elmúlt időszakban. Ennek egyik eleme a budapesti fejpályaudvarokon kiépített peronkapu rendszer, illetve az emelt létszámú, szigorított jegyvizsgálói ellenőrzés, mellyel időszakosan találkozhatnak az utasok. Most tovább bővül a kör: rendőrök és vasútőrök kísérik a jegyvizsgálókat február 9-én, 10-én és 11-én a budapesti, elővárosi vonalakon. Budapest-Piliscsaba-Esztergom, Budapest-Vác-Szob, Budapest-Veresegyház-Vác és Budapest-Lajosmizse vonal kiemelt figyelmet kap. A fokozott ellenőrzésekkel a nap bármely szakában találkozhatnak az utazók.

A hatósági jelenlét, az esetleges visszaéléseket követő igazoltatatásokat könnyíti meg. Rövid távon a menetjegyváltási és pótdíjfizetési hajlandóság növekedését, hosszú távon pedig a szemléletformálást szeretné eléreni a MÁV. A rendőrség közreműködése segítheti továbbá a közbiztonság javulását, a rongálások és az utasokat ért károk csökkenését a vonatok fedélzetén.

Bízunk benne, hogy az akció következtében emelkednek a menetdíjakból adódó bevételek -mondta Hackl Mónika, MÁV Zrt. Társasági Kommunikációs osztályvezetője. Mindez további forrást biztosíthat a szolgáltatási színvonal javításához. A jelenlegi akciót újabbak követhetik a jövőben - tette hozzá.