Az 52 éves férfiről az első rendőrségi feljelentés még 2018 októberében érkezett, mely szerint több millió forinttal károsított meg egy debreceni üzletet - írja a Police.hu. A nyomozók a felderítés és adatgyűjtés, tanúkihallgatások után egy helyi férfit hoztak kapcsolatba több hasonló bűncselekmény elkövetésével is.

A nyomozás adatai szerint a debreceni férfi főleg műszaki cikkeket árusító boltokat szemelt ki, majd államtitkárnak adta ki magát, és politikai kapcsolataira hivatkozva félrevezette az eladókat. Laptopokat, számítástechnikai eszközöket hozott így el az üzletekből, de volt olyan ajándékbolt, ahonnan borokat és kristálypoharakat vitt haza.

Az elkövető módszere az volt, hogy az üzleteket előre felhívta, ott államtitkárként bemutatkozva a bolt alkalmazottjainak közölte: egy magas politikai befolyással bíró kollégája fogja átvenni a kiválasztott műszaki cikkeket. A hitelesebb előadás érdekében ezt a kollégáját a saját személyazonosságával ruházta fel, így amikor bement az üzletekbe és a telefonos beszélgetésekre hivatkozott, volt, hogy az eladónak a személyi igazolványát is felmutatta.

A rendőrök B. Istvánt kihallgatták és 2019. július 9-én őrizetbe vették. A Debreceni Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást vele szemben.