Varga Zsolt

Az európai és nemzetközi elfogatóparancsokat az illetékes bíróságok bocsájtják ki, bár azokat a Schengeni Információs Rendszerben és az Interpol körözési rendszerében technikailag a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ rögzíti. Ezek számára vonatkozó statisztikát nem vezetnek, de körözések a Police.hu oldalon nyilvánosan elérhetők. - válaszolta a Napi.hu kérdésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

2019-ben összesen 381 találati értesítőt kapott a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, ebből 256 vonatkozott magyar állampolgárra. Jellemzően az európai országokból, legfőképpen: Ausztriából, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Hollandiából, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából sikerült a legtöbb személyt hazahozatni - közölte a rendőrség.

A kiadatásnak nincs egységes határideje, az átadási eljárások hossza - az egyes országok nemzeti jogától függően - eltérő. A szomszédos országokból, illetve egyéb indokolt esetben gépjárművel történik a hazaszállítás, a többi esetben repülővel.

A hazahozatal kapcsán erre szakosodott egység vagy osztály nincs a rendőrségnél. Nagyobb létszámú szervezeti egységek foglalkoznak ezzel, egyéb feladataik mellett. A hazahozatal előkészítése és megszervezése a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ feladata, a végrehajtásban a Készenléti Rendőrség is közreműködik. Egy adott hazaszállítást aktuálisan végrehajtó állomány létszáma és összetétele rugalmasan változik, a kísérési feladat jellegétől függően.

Ha repülővel kénytelen hazatérni egy körözött személy, az nem olcsó mulatság, akár milliós tétel is lehet. Hiába az egyirányú út, a kíséretéül szegődött rendőröknek az oda-vissza utat kell fizetni.

A légi úton történt hazaszállításokra 116 millió forintot költöttek tavaly, a közúti szállítások kapcsán nincs elkülönített kimutatás. De a számlát nem a magyar adófizetők állják, ugyanis a bűnügyi költség behajtható az adott személyeken.