Bántalmazás: magyarázkodik a rendőrség egy közkeletű tévhit miatt

Nem igaz, hogy a rendőrség csak akkor vonul ki egy helyszínre, ha vér folyik - írja az ORFK a police.hu-n, miután a tevékenység-irányítási központ munkatársa korábban nem küldött járőröket ahhoz a budai házhoz, ahol egy férfi megölte családját, majd magával is végzett.
Szász Péter, 2019. augusztus 26. hétfő, 16:29
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Újra szárnyra kapott az a tévhit, hogy a rendőrök a bejelentést követően nem tesznek semmit, "amíg vér nem folyik". Ez nem igaz. A hozzátartozók közötti erőszak kezelésével összefüggő rendőrségi feladatokat egy ORFK-utasítás szabályozza.

Akit fenyegetnek, bántalmaznak, zaklatnak, haladéktalanul tegyen bejelentést a 112-es központi segélyhívón! Az is hívja a rendőrséget, akinek másvalakivel kapcsolatban van ilyenről tudomása! A rendőrök intézkedni fognak - írják.

A rendőrök ugyanakkor csak abban az esetben tudnak hathatósan fellépni, ha a sértett vallomást tesz zaklatója, bántalmazója ellen.

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy bejelentésével kapcsolatban a rendőrök nem megfelelően jártak el, jelezze az illetékes rendőrkapitányságon! A parancsnok ki fogja vizsgálni az esetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket akár a családon belüli erőszak, akár a mulasztást elkövető rendőrrel szemben. Egyetlen hibás intézkedés alapján nem lehet az egész testület munkáját elítélni - hangsúlyozza a rendőrség.

Az ügy előzménye, hogy pénteken három holtestet találtak egy budai lakásban. A II. kerületi ingatlanban egy 35 éves férfi megölte 31 éves élettársát, és 4 éves közös gyereküket. A férfi ezután öngyilkos lett.

Később kiderült, hogy egy augusztus 22-én 10 óra 54 perckor érkezett bejelentést követően nem mentek rendőrök a megadott címre. Egy nő hívta őket, mert a hajnali órákban furcsa hangokat hallott a szomszédból. A bejelentő azt is elmondta, hogy egész nap nem látta a mellette lévő lakásban bérlőként élő családot. A nyomozás adatai szerint a bejelentést megelőzően 24 órával a család tagjai már nem éltek.

A Tevékenység-irányítási Központ ügyeletese megvizsgálva az előzményeket, úgy döntött, hogy nem igényel további intézkedést a bejelentés, ezért nem küldött járőröket a helyszínre.

Budapest rendőrfőkapitánya elfogadhatatlannak tartja az intézkedés elmulasztását, ezért vizsgálatot rendelt el, az ügyeletessel szemben fegyelmi eljárás indult.

HOZZÁSZÓLÁSOK