Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon fontos, hogy közlekedésünk során kerüljünk minden olyan cselekedetet, illetve magatartást mely a hallásunkat korlátozza, vagy gátolja, ide értve a fejhallgatóval közlekedést, valamint az autóban történő hangos zenehallgatást - írja a testület honlapja, a kreszvaltozas.hu.

A hallás útján történő információszerzés képessége természetesen nem csak az erős külső zajhatások és a hangos zenehallgatás miatt sérülhet, hanem annak betegség, illetve a halláscsökkenés is oka lehet. Az életkor előrehaladása a halláscsökkenés egyik leggyakoribb oka. Az életkorral kapcsolatos hallásvesztés, más néven presbycusis nagyon gyakori. A szakértők szerint a romlás első jelei már a 30. életévet követően megfigyelhetők, míg 65 éves korukra az emberek mintegy egyharmadának megromlik a hallása.

A hallás károsodásának különböző szintjei vannak, az enyhébb problémáktól (fülzúgás stb.) egészen a teljes süketség bekövetkezéséig. Az is tény, hogy az évek további elteltével a halláskárosodás mértéke, és az érintettek köre növekszik. A hallás romlásának az életkor mellett más, például egészségügyi okai is lehetnek, mint például egy fertőző fülgyulladás.

A halláskárosodás oda vezet, hogy a közlekedő személy nem, vagy csak későn szerez tudomást az olyan fontos információkról, mint a közeledő megkülönböztető jármű hangjelzése (szirénája), vagy az aktuális veszélyre figyelmet felhívó hangjelzés (kürt). Márpedig ezeknek a hangjelzéseknek az észlelése a biztonságos közúti közlekedéshez nélkülözhetetlen. Az öregedés folyamatában főként a magas hangfrekvenciák érzékelése korlátozódik.

Aki magas fokú halláskárosodásban szenved, elveszíti biztonságos járművezetési képességét, ami egyértelműen azt jelenti, hogy engedélyhez kötött közúti jármű vezetésére alkalmatlanná válik. Minden közlekedőnek fontos tudnia, hogy a hallás - bizonyos mértékig legalábbis - kezelhető, javítható. Az egészségügyi problémák többsége (pl. fülgyulladás) orvosilag jól kezelhető, így ezáltal akár a korábbi hallásminőség visszaszerezhető.

Emellett - különösen az időseknek - a technikai eszközök, a hallókészülékek jelenthetik a megoldást hallásuk karbantartására, javítására, mely a vezetési képesség megtartásában is nagy segítséget nyújt. A hallókészülékek az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen mentek keresztül, így napjainkban már egyre korszerűbb hallókészülékek szerezhetők be.

Tippek és tanácsok halláscsökkenés esetén

  • Amennyiben azt tapasztalja, hogy beszélgetés közben gyakrabban kell visszakérdeznie, mert valamint nem értett helyesen, vagy nehezen követi mások beszédét zajos környezetben, akkor annak halláskárosodás is lehet az oka.
  • Ebben az esetben keresse fel szakorvosát, aki megállapíthatja a halláskárosodás jellegét (milyen frekvenciákat érint stb.) és mértékét, továbbá segítséget nyújthat a probléma kezelésében, a biztonságos járművezetői képesség megőrzésében.
  • Amennyiben a halláscsökkenést már diagnosztizálták, jármű vezetése közben soha ne hallgasson zenét, vagy rádiót. Ez segíthet a közlekedés más résztvevője által keltett, vagy adott hangok, hangjelzések érzékelésében.
  • Halláscsökkenés esetén gyakrabban használja a gépjármű külső részén, valamint az utastérben elhelyezett visszapillantó tükröket, mert ezáltal jobban áttekintheti környezetének forgalmi helyzetét, annak változásait, és fel tud készülni az esetleges veszélyhelyzetekre is.
  • Ha romlik a hallása, ne vállaljon felesleges kockázatot! Halláscsökkenés esetén csak a szakorvos jelentheti a megoldást!