Figyelmeztetést adott ki a rendőrség - nyugdíjas autósok halmozottan érintettek

Elfogadott szakértői álláspont alapján hallásunk útján szerezzük be a biztonságos közlekedéshez szükséges információk mintegy 9 százalékát. 65 éves korukra az emberek mintegy egyharmadának megromlik a hallása, de a problémák egy részét szakorvos könnyen kezelni tudja - figyelmeztet az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága.
K. Kiss Gergely, 2019. október 25. péntek, 11:01
Fotó: Napi.hu

Nagyon fontos, hogy közlekedésünk során kerüljünk minden olyan cselekedetet, illetve magatartást mely a hallásunkat korlátozza, vagy gátolja, ide értve a fejhallgatóval közlekedést, valamint az autóban történő hangos zenehallgatást - írja a testület honlapja, a kreszvaltozas.hu.

A hallás útján történő információszerzés képessége természetesen nem csak az erős külső zajhatások és a hangos zenehallgatás miatt sérülhet, hanem annak betegség, illetve a halláscsökkenés is oka lehet. Az életkor előrehaladása a halláscsökkenés egyik leggyakoribb oka. Az életkorral kapcsolatos hallásvesztés, más néven presbycusis nagyon gyakori. A szakértők szerint a romlás első jelei már a 30. életévet követően megfigyelhetők, míg 65 éves korukra az emberek mintegy egyharmadának megromlik a hallása.

A hallás károsodásának különböző szintjei vannak, az enyhébb problémáktól (fülzúgás stb.) egészen a teljes süketség bekövetkezéséig. Az is tény, hogy az évek további elteltével a halláskárosodás mértéke, és az érintettek köre növekszik. A hallás romlásának az életkor mellett más, például egészségügyi okai is lehetnek, mint például egy fertőző fülgyulladás.

A halláskárosodás oda vezet, hogy a közlekedő személy nem, vagy csak későn szerez tudomást az olyan fontos információkról, mint a közeledő megkülönböztető jármű hangjelzése (szirénája), vagy az aktuális veszélyre figyelmet felhívó hangjelzés (kürt). Márpedig ezeknek a hangjelzéseknek az észlelése a biztonságos közúti közlekedéshez nélkülözhetetlen. Az öregedés folyamatában főként a magas hangfrekvenciák érzékelése korlátozódik.

Aki magas fokú halláskárosodásban szenved, elveszíti biztonságos járművezetési képességét, ami egyértelműen azt jelenti, hogy engedélyhez kötött közúti jármű vezetésére alkalmatlanná válik. Minden közlekedőnek fontos tudnia, hogy a hallás - bizonyos mértékig legalábbis - kezelhető, javítható. Az egészségügyi problémák többsége (pl. fülgyulladás) orvosilag jól kezelhető, így ezáltal akár a korábbi hallásminőség visszaszerezhető.

Emellett - különösen az időseknek - a technikai eszközök, a hallókészülékek jelenthetik a megoldást hallásuk karbantartására, javítására, mely a vezetési képesség megtartásában is nagy segítséget nyújt. A hallókészülékek az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen mentek keresztül, így napjainkban már egyre korszerűbb hallókészülékek szerezhetők be.

Tippek és tanácsok halláscsökkenés esetén

  • Amennyiben azt tapasztalja, hogy beszélgetés közben gyakrabban kell visszakérdeznie, mert valamint nem értett helyesen, vagy nehezen követi mások beszédét zajos környezetben, akkor annak halláskárosodás is lehet az oka.
  • Ebben az esetben keresse fel szakorvosát, aki megállapíthatja a halláskárosodás jellegét (milyen frekvenciákat érint stb.) és mértékét, továbbá segítséget nyújthat a probléma kezelésében, a biztonságos járművezetői képesség megőrzésében.
  • Amennyiben a halláscsökkenést már diagnosztizálták, jármű vezetése közben soha ne hallgasson zenét, vagy rádiót. Ez segíthet a közlekedés más résztvevője által keltett, vagy adott hangok, hangjelzések érzékelésében.
  • Halláscsökkenés esetén gyakrabban használja a gépjármű külső részén, valamint az utastérben elhelyezett visszapillantó tükröket, mert ezáltal jobban áttekintheti környezetének forgalmi helyzetét, annak változásait, és fel tud készülni az esetleges veszélyhelyzetekre is.
  • Ha romlik a hallása, ne vállaljon felesleges kockázatot! Halláscsökkenés esetén csak a szakorvos jelentheti a megoldást!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.10.26 08:41

Csak megerősíteni tudom, hogy számos fiatal nem hallja a külső zajokat a bömbölő zenétől a kocsiban. Ráadásul a bömbölő basszus minden érzékszervünkre, belső szervünkre is hat, mentális állapotunkra hatással van. A statisztikákat is jó lenne látni korosztályok szerint. Nem a lesüketezett idősek csinálják a legtöbb balesetet szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.26 01:22

@laci_52:
Minden embernél előállhat egy megbetegedés.
Tehát minden embernél van egy valószínűsége a rosszullétnek.
Idős korban ez nyilván nagyobb.
Te milyen valószínűség esetén tagadnád meg a jogosítványt?
Mert teljesen ismert jövő nincs.
De te a jövő nem ismeréséért megbüntetnéd az orvost.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.10.25 23:51

Itt nemcsak a hallás gyengüléséről van szó. Éppen ma történt egy halálos baleset, aminek oka az idős vezető hirtelen rosszulléte volt. Itt előjön az orvosok felelőssége: alaposabban vizsgálni kellene az idős embereket a jogosítvány hosszabbításakor és igenis meg kell tagadni az orvosi alkalmasságot azoktól, akiknek labilis az egészségi állapota.

Csak hát ez kevéssé ellenőrzött és valószínűleg korrupcióval erősen fertőzött terület.

Még nem olvastam olyan esetről, hogy egy rosszullét miatt bekövetkezett baleset után elmarasztalták volna az orvost, aki a sofőrnek jogosítványt adott.

Olyan esetről viszont hallottam már, amikor epilepsziás beteg jogosítványt kapott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.25 22:24

@DrNemoda:
Nocsak!
Van olyan részlet a KRESZ-ben, hogy a hallás útján kell tájékozódnia egy autósnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2019.10.25 17:12

Aki süket, az nem kap jogsit, az orvos nem ír alá. Ha mégis, bűntettet követ el. Nos, nem a nyugdíjasok miatt van káosz az uakon, ebbe biztos vagyok. Az újságot meg a hírek, kommentárok éltetik, nem a kacsamadarak ! Ha a mester unatkozik, reszeljen egy darab fát ! Naponta.hu !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html