Megjöttek a viharok - ezt tanácsolja a rendőrség az autósoknak

Több helyen zivatar és viharos szél várható. Megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb - hívta fel a figyelmet az ORFK Kommunikációs Szolgálata a police.hu-n.
Domokos László, 2018. augusztus 26. vasárnap, 12:45
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma 9 óra 40 perckor kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint hétfőn hajnalig helyenként felhőszakadás, intenzív zápor és zivatar alakulhat ki, jelentősebb mennyiségű csapadék kíséretében. A Dunántúl középső területein néhol 60-70 km/h-s széllökésekre számíthatunk.

Megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek - írta a rendőrség.

Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok nagy része nem számol az úgynevezett "vízen futás" veszélyeivel.

Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, "felfut" a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat - olvasható a felhívásban.

A fotó forrás: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK