A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A szolgáltatás magas minőségén keresztül a vendégkörére kényes vendéglátóipari egységek többségének forgalmára sem pozitív, sem negatív hatást nem gyakorolt a nemdohányzók védelméről szóló törvény − mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke.

Probléma a kis kocsmákban, borozókban lehet, itt komolyabb forgalmi visszaesés is elképzelhető. Úgy véli, az, hogy a szegmensben egyre többen próbálnak kibújni a jogszabály alól, például lakáskocsmákkal, klubalakítással, mutatja az igényt, hogy szükség van a jelenlegi szabályozásnál kulturáltabb megoldásra.

Jöhet a rendőr?

Ma már léteznek olyan eszközök, berendezések vagy know-how, amivel meg lehet oldani az éttermekben, vendéglátóegységekben a nemdohányzók védelmét. Ez csak beruházás kérdése. Háber arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabály betartatása nehézkes lesz, erőteljesnek mutatkozik a fogyasztói engedetlenség.

Ráadásul az a hely, amely a jogszabálynak eleget téve pontosan kitáblázza, hogy a dohányosnak milyen kötelezettségei vannak a vendéglátóegységekben (ez lényegében már most csaknem mindenhol megtörtént), mentesül a bírságolási jogkör alól, a hatóság a személyt büntetheti, már ha az hajlandó az együttműködésre. Az nehezen képzelhető el, hogy cigarettázásért valakit előállít a rendőrség, vagyis a jogszabályok betartása sokkal inkább lesz becsületbeli kérdés, mintsem törvényi kötelem.

Forgalmat vehetnek el a trafikok

A dohánykereskedelem átalakítása erősen befolyásolja a vendéglátói, kiskereskedő kör működését is. A Kisosz körképéből kiderül, hogy az érintett vállalkozások fele számít forgalmának csökkenésére, amennyiben a dohánytermékeket a jövőben kizárólag trafikokban lehetne forgalmazni. A válaszadók 28 százaléka a forgalom jelentős csökkenéséről beszél, és csak 22 százalékuk számít változatlan forgalomra. A legnagyobb csökkenést az Észak-alföldi Régióban jelezték vissza a vállalkozások, és a Nyugat-dunántúli Régióban a legmagasabb, több mint a vállalkozások egyharmada azok aránya, akiknek a forgalmát a tervezett intézkedés nem érinti. Ugyanakkor országosan nézve a válaszadók 43 százaléka nem változtatna a működésén és az új forgalmazási rendszert a veszteségek ellenére is tudomásul venné. Az érintett vállalkozók negyedében már felmerült a nyitvatartási idő, ezzel együtt az értékesítést végző alkalmazott munkaidejének csökkentése.