Új rendszámot vezetnek be rövidesen - megszólalt a Belügyminisztérium

Várhatóan 2020 első negyedévében kezdik kiadni az okmányirodák a S betűs rendszámokat - közölte a vezess.hu-val a Belügyminisztérium (BM). A portál számításai szerint azonban ez óvatos becslésnek tűnik és akár már december második felében megjelenhet az első autókon az új betű. Rekord gyorsan kifuthat a most használt R.
K. Kiss Gergely, 2019. október 22. kedd, 10:44
Fotó: Getty Images

Az előző P betű 20 hónap alatt futott ki, a most használt R-t 16 hónappal ezelőtt, 2018 júliusától adják ki az okmányirodák. Két adat határozza meg, hogy mennyi fogy belőlük: az értékesített és forgalomba állított új járművek száma, valamint a külföldről behozott, majd rendszámozott használtautók mennyisége - írja az autós szakportál.

Rekordgyorsan kifuthat a mostani betű

Idén háromnegyed év után 10 százalékos pluszban van az új személyautók értékesítése a tavalyi hasonló időszakhoz képest (112 ezer jármű), a használtak importja 2,2 százalékos mínuszban (117 ezer darab), azaz valamivel rövidebb idő alatt kell, hogy kifusson a most használt R a korábbi P-nél. Azt persze nem tudni, miként alakul az utolsó negyedév a forgalomba állításoknál, csak az év eddigi részéből lehet következtetni, de lehet, hogy rekordgyorsan kifut a mostani betű.

Fontos megjegyezni, hogy a betűk cseréje nem "elvágólagos", akár több hónapig tartó átfedésben oszthatják az okmányirodák a kifutó, és az új betűvel kezdődő rendszámokat. Az átlagnál jóval nagyobb számú azonosítót pörgető okmányirodákban (amelyeket például autókereskedők is rendre látogatnak) gyorsabban elfogy a kiszállított mennyiség, ezekben lehet, hogy egy új betűvel osztják már az autósoknak, miközben mondjuk egy kisebb forgalmú irodában 2-3 hónap múlva fogy ki a szekrényből a korábban leszállított készlet, és csak akkor kezdik az új betűseket kiadni.

6-7 év múlva vége a mostani rendszernek

Amikor a válság mélyén sorra zártak be a kereskedések (2009-2010), és alig értékesítettek új autót Magyarországon, még 2030 utánra várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám, 3 betű kifutását. Szerencsére az elmúlt 3-4 esztendőben annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása, hogy ha így folytatódik, 2025-2026 környéke a reálisabb dátum. Hogy utána mi lesz, még nem tudni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.10.23 09:03

@laci_52: Nem mindegy milyen rendszámot gyártanak?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.10.23 00:45

Teljesen hülye ötlet a forgalomból végleg kivont, szétbontott autók rendszámát újra kiadni? Mert ez megoldaná a rendszámok elfogyásának problémáját...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html