Rendszerhibák az informatikai minisztériumnál

Félresikerült és sikertelen pályázatok, ellenőrizhetetlenül kötött szerződések, indokolatlan kiszervezés, 3 milliárd forint szétosztása egyedi miniszteri döntés alapján - többek között ez jellemezte az informatikai tárca elmúlt 3 éves működését az ÁSZ jelentése szerint.
Egerszalóki Tímea, 2005. július 28. csütörtök, 09:22
Fotó:

Számos szabálytalanságot és hiányosságot tárt fel az ÁSZ átfogó ellenőrzése, melynek keretében azt vizsgálta, hogyan használta fel a rendelkezésére álló állami pénzeket Informatikai és Hírközlési Minisztérium az elmúlt három évben - tudósít a Népszabadság. Nem találták rendben a 300 millió forintos kerettel meghirdetett, kakaóbiztos számítógép néven elhíresült Brunszvik Teréz óvodai számítógépes pályázathoz kapcsolódó beszerzést. A tervezett 500 gép helyett mindössze 269-et sikerült beszerezni a pénzért, és a tárca még azt sem ellenőrizte, hogy a győztes ár megalapozott volt-e.
Sikertelenek tartja az ÁSZ a szociális telefon néven ismert kezdeményezést is: a hárommilliárd forintos keretből mindössze 126 millió forintot osztottak szét a szabályok kései megjelentetése, és a rászorultak körének téves felmérése miatt, ennek köszönhető, hogy a kormány közel 1,4 milliárd forintot elvont és zárolt a keretből. A minisztérium szakmai feladatai ellátásában sem tündökölt, külső szervezetekkel végeztetett el bizonyos, egyébként ráháruló munkákat, köztük például az IHM pályázatok kezelését.
A számvevőszéki jelentés szerint Kovács Kálmán miniszter egyedi döntésekkel összesen 3,2 milliárd forint támogatásról határozott, melynek több mint a felét négy cég kapta. Az ÁSZ szerint hiányos az a kormányrendelet, amely ilyen a jogokat biztosít a tárca vezetőjének, egyrészt nem szab felső határt a kifizetéseknek, illetve nem minden esetben írja körül pontosan, mit is takar a támogatható cél. Nem működik megfelelően a több ezer nyertes pályázathoz kapcsolódó ellenőrzési rendszer sem, pedig egy revízió megállapította, hogy 16 ellenőrzött pályázatnál a támogatási összeg felét rendellenesen használták fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK