Rendszerkockázati tőkepuffert vezet be az MNB

Az 5 milliárd forintnál nagyobb problémás projekthitel állományra rendszerkockázati tőkepuffert vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási tanácsa 2017-től - az erről szóló közlemény szerdán jelent meg a jegybank honlapján. Amennyiben a hitelintézetek 2017. január 1-jéig kitisztítják a portfóliójukat, akkor mentesülhetnek a többlet-tőkekövetelmény képzésének kötelezettségétől.
MTI-Eco, 2015. november 18. szerda, 12:06
Fotó: Reuters

A problémás projekthitelek tartósan magas állománya és aránya, valamint koncentrációja kiemelt stabilitási kockázattal terheli a pénzügyi rendszert. Ez a több mint 700 milliárd forintot kitevő állomány egyrészt nem várt további veszteségek forrását képezheti, másrészt korlátozhatja a bankrendszer hitelezési hajlandóságát, így mérsékelheti annak gazdasági növekedést támogató szerepét - áll a közleményben.

A nem teljesítő projekthitelek állománya a válság után jelentősen növekedett és az ebből eredő kockázatokat a folyamatos átstrukturálások sem tudták érdemben kezelni - indokolja az MNB az új eszköz bevezetését.

A tőkepuffer mértékét a jegybank egyedileg fogja meghatározni a jövő év utolsó negyedévében intézményenként a rendszerkockázatban képviselt súlyukkal arányosan. Mértéke a belföldi, kockázattal súlyozott teljes kitettség értékének legfeljebb 2 százaléka lesz és az 5 milliárd forintnál nagyobb problémás állományra vonatkozik majd.

Az új követelmények kapcsán a jegybank egyeztetett az európai hatóságokkal és a piaci szereplőkkel is - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.18 12:43

Add el a hiteleidet az állami mocsokkelzelőnek - ez a nyílt felhívás van benne.

Az állami mocsokkezelő nem lesz finnyás, mindenből pénzt fog kicsikarni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html