Rengeteg diplomát nem adtak ki

Az érintettek nagyjából 1 százaléka szerezheti meg a nyelvvizsga hiánya miatt bennragadt diplomáját az újabb mentőprogramban. A szakemberek azt mondják, bár jó a program, a problémák rendszerszintűek, ezért a nyelvoktatáson a közoktatásban is változtatni kellene - hangzott el a Hír TV-ben.
Domokos Erika, 2018. július 30. hétfő, 22:32
Fotó: Shutterstock

Van, akik most kezdik és vannak, akik évek óta elvégezték, a nyelvvizsga hiánya miatt azonban mégsem jutnak diplomához. Több mint 90 ezren járhattak így. A kormány ezért újabb diplomamentő programot indít.

"400 millió forint az összeg és 300 ezer forintos támogatást kaphatnak a diákok ez azt jelenti, hogy 1300-1400 között lesz azoknak a száma, akik részt vehetnek eben a programban országos szinten és 1000 fő megkaphatja a diplomáját. Nagyok a különbségek a intézmények között, régiós szinten is sokkal nagyobb esélye van valakinek elsajátítani egy nyelvtudást mint egy kisebb településen. Ezek látszódnak is a statisztikából. Ha ezeket el tudnák tüntetni az sokat segítene" - mondta Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke a Hír Tv-nek.

Kunhalmi Ágnes, a kulturális bizottság szocialista alelnöke szerint kevés a diplomamentő program - rendszerszintű váltatásra lenne szükség. A többi közt újra bevezetné a nulladik évfolyamot, vagyis a középiskola előtti nyelvtanulási évet.

"Tessék a szakmát megkérdezni, a nyugdíjas pedagógusokra nagymértékben lehetne támaszkodni és célzott állami programokat, felzárkóztató programokat kell indítani akár úgy is, hogy a munkáltatónak segítünk, hogy az a fiatal akinek a diplomája be van ragadva de mégis dolgozik és ilyen programban részt vesz, és le tudja tenni a nyelvvizsgákat, akkor ott a munkáltató is valamilyen kedvezményt kap. De a munkáltató is segítheti ezeket a fiatalokat, állami segítséggel" - fejtette ki Kunhalmi Ágnes.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK