Novemberrel bezárólag a központi költségvetés hiánya 659,5 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 78,5 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 185,3 milliárd forintos deficittel zártak - derül ki a Pénzügyminisztérium által közzétett adatokból.

Múlt hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 190,9 milliárd forint volt, az év első tizenegy hónapjára nézve ez 766,3 milliárd forintot jelent, amely az éves előirányzat 76,7 százaléka.

A kedvező adatok alapja változatlanul a beömlő adóbevétel. Általános forgalmi adóból az éves előirányzat 95,8 százalék, jövedéki adóból 94,6, míg személyi jövedelemadóból 92,6, szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 89,3 százalék már november végére teljesült.

Ezen kívül az év első tizenegy hónapjában összesen 1156 milliárd forint uniós bevételt könyvelhetett el a költségvetés, az uniós fejlesztésekhez köthető kiadások pedig megközelítették az 1341,3 milliárd forintot.

Mindenre lesz pénz

A kormány a költségvetés stabilitásának megőrzése mellett tudja továbbra is biztosítani a különféle társadalompolitikai célok megvalósításához, valamint a hazai és uniós fejlesztésekhez szükséges forrásokat - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Ezek szerint így a költségvetés könnyen tudja biztosítani a forrásokat olyan támogatási programokra mint:

  • a babaváró támogatás,
  • a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások egyösszegű kiegészítése,
  • a vállalkozások versenyképességét elősegítő beruházások,
  • a Modern Városok Program és Magyar Falu Program,
  • a közút- és vasúthálózat fejlesztése és felújítása.

A PM megerősítette, mindezek tükrében az év egészére meghatározott uniós módszertan szerinti 1,8 százalékos hiánycél továbbra is elérhető. A trendeket elnézve, ezzel a megfogalmazással konzervatív előrejelzést adott a tárca, aminek év végére így jelentős mozgástere nyílhat.

Mivel teljesülnek, de inkább túlteljesülnek az adóbevételi tervek, és nem volt szükség hozzányúlni a biztonsági tartalékokhoz, további költésről lehet dönteni, vagy mód van a több közgazdász által szorgalmazott gyorsabb adósságcsökkentésre, annak függvényében, hogy a gazdasági kormányzat miként dönt.