Rengeteg építőipari cég dőlhet be

Egyelőre ötvenmilliárd forint értékű építéshez kapcsolódó fejlesztésről tud az ÉVOSZ, szemben az ígért, ezermilliárdos beruházásokkal. Nehézkesen működik az Építési Piactér információs rendszer, amelynek javítását ígéri Baráth Etele, a válság megoldására létrehozott ad hoc bizottság elnöke.
Szepesi Anita, 2009. február 9. hétfő, 11:15
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Országosan mintegy 210 darab induló, még versenyeztetés előtt álló, támogatott projekt szerepel a múlt év végén létrehozott Építési Piactér információs rendszerben, vagyis eddig egyelőre ez az alig ötvenmilliárd forintnyi beruházás lenne hivatott kihúzni a csávából az építőipart - állítja az ÉVOSZ alelnöke. Az uniós támogatással és közbeszerzéssel meghirdetett beruházások esetében a projekt értékének 40 százaléka a támogatás, amelynek átlagos összege 83 millió forint. Ez a nagyságrend azt jelenti, hogy az építés-szerelési tevékenység éves teljesítményének mindössze három százaléka érintett vissza nem térítendő támogatással, vagyis az ígért, a rendelésállományt nagyságrendileg növelő munkáknak továbbra sincs semmi nyoma, egyszerűen nincs pénz a rendszerben, ami van, az pedig nem értékarányos - hangsúlyozza Koji.

Az ÉVOSZ alelnöke változatlanul pesszimista, véleménye szerint ebben az évben alapvetően átrendeződik az építési piac, vége a túlélésért folytatott árharcnak. A nem értékarányos árakon ajánlatot tevők, vagyis az összes vállalkozás 25-30 százaléka csődbe megy, jövőre a költségeket valójában is fedező árakon lehet majd megbízásokat szerezni.

A projektlistát tartalmazó, az NFÜ honlapján elérhető Építési Piactér kapcsán Baráth Etele, az építés válságának megoldására létrehozott ad hoc bizottság elnöke megjegyezte: az érintettek bevonásával folyamatosan azon dolgoznak, hogy az Építési Piactér nagyobb hozzáférhetőséget biztosítson az uniós támogatással megvalósuló vagy közbeszerzési pályázatban kiírt projektekhez, hogy a nyitott, de mind ez ideig nehézkes rendszert könnyebben kezelhetővé tegyék. Arra a kérdésre azonban még nem lehet határozott választ adni - tette hozzá -, hogy a teljes projektlista elérhetővé tétele után végül is mekkora megrendelésállománnyal számolhat az építőipar. Baráth Etele becslése szerint az 1400 milliárdos beruházásállományból nagyjából 800 milliárd forint, idei kezdésű építés-szereléssel kalkulálhatnak, ám hogy pontosan mikortól, egyelőre nem tudni. A gazdasági miniszter az időpontot tavaszra teszi.

HOZZÁSZÓLÁSOK