A Napi Gazdaság cikke

Országosan mintegy 210 darab induló, még versenyeztetés előtt álló, támogatott projekt szerepel a múlt év végén létrehozott Építési Piactér információs rendszerben, vagyis eddig egyelőre ez az alig ötvenmilliárd forintnyi beruházás lenne hivatott kihúzni a csávából az építőipart - állítja az ÉVOSZ alelnöke. Az uniós támogatással és közbeszerzéssel meghirdetett beruházások esetében a projekt értékének 40 százaléka a támogatás, amelynek átlagos összege 83 millió forint. Ez a nagyságrend azt jelenti, hogy az építés-szerelési tevékenység éves teljesítményének mindössze három százaléka érintett vissza nem térítendő támogatással, vagyis az ígért, a rendelésállományt nagyságrendileg növelő munkáknak továbbra sincs semmi nyoma, egyszerűen nincs pénz a rendszerben, ami van, az pedig nem értékarányos - hangsúlyozza Koji.

Az ÉVOSZ alelnöke változatlanul pesszimista, véleménye szerint ebben az évben alapvetően átrendeződik az építési piac, vége a túlélésért folytatott árharcnak. A nem értékarányos árakon ajánlatot tevők, vagyis az összes vállalkozás 25-30 százaléka csődbe megy, jövőre a költségeket valójában is fedező árakon lehet majd megbízásokat szerezni.

A projektlistát tartalmazó, az NFÜ honlapján elérhető Építési Piactér kapcsán Baráth Etele, az építés válságának megoldására létrehozott ad hoc bizottság elnöke megjegyezte: az érintettek bevonásával folyamatosan azon dolgoznak, hogy az Építési Piactér nagyobb hozzáférhetőséget biztosítson az uniós támogatással megvalósuló vagy közbeszerzési pályázatban kiírt projektekhez, hogy a nyitott, de mind ez ideig nehézkes rendszert könnyebben kezelhetővé tegyék. Arra a kérdésre azonban még nem lehet határozott választ adni - tette hozzá -, hogy a teljes projektlista elérhetővé tétele után végül is mekkora megrendelésállománnyal számolhat az építőipar. Baráth Etele becslése szerint az 1400 milliárdos beruházásállományból nagyjából 800 milliárd forint, idei kezdésű építés-szereléssel kalkulálhatnak, ám hogy pontosan mikortól, egyelőre nem tudni. A gazdasági miniszter az időpontot tavaszra teszi.