Répa, retek, paraj, sóska, karalábé - nitrátveszélyre figyelmeztet a Nébih

Sokan nem tudják, hogy a gyökérzöldségek fel tudják halmozni a nitrátot. Ezért nyolc hónapos kor alatt inkább ne adjuk a gyerekeknek, vagy tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket - olvasható a Nébih által fenntartott Ételt csak okosan oldalon.
Szász Péter, 2019. szeptember 11. szerda, 14:11
Fotó: Shutterstock

Magyarországon az elmúlt években eddig egy nitrát mérgezéses eset kapott nagyobb publicitást. 2015-ben egy baba céklás krumplipürétől fél óra alatt élet halál közötti állapotba került, pedig az édesanya jó szándékúan, a minőséget szem előtt tartva piacon vette a zöldséget - írják.

Nitrát a zöldségekbe műtrágyázás révén kerülhet, s a vegyszerrel földbe juttatott anyag egyes zöldségekben felhalmozódhat. Egy csecsemő gyomrában a baktériumok révén nitritté alakul, azután a vérben levő vérfestékhez (haemoglobinhoz) kötődik. Emiatt a baba vére nem lesz képes oxigént felvenni, szállítani, így kialakul a kék kór, a methaemoglobinaemia. (Az elnevezés onnan ered, hogy a baba bőre kékeslila színű lesz.) Ha nem történik meg az azonnali orvosi beavatkozás, fulladásos halállal végződik a kék kór.

Különösen azok a tavaszi zöldségek tartalmazhatnak sok nitrátot, amelyek üvegházban, fólia alatt nevelkedtek. A szakemberek 8 hónaposnál kisebb csecsemőknek csak bevizsgálás után ajánlják - óvatosságból - azokat a házi termesztésű zöldségeket, amelyekben sok nitrát lehet, többek között a céklát, a sárgarépát vagy a spenótot.

Azért a 8 hónapos kor a határvonal, mert a legkisebbeknél még hiányzik a nitrátot lebontó enzim. A megfelelő enzimszint majd csak 3 éves korra áll be a gyermekeknél.

A nitrát az ivóvíz révén is a szervezetbe kerülhet, de ez csak ásott kút esetében lehetséges. A vezetékes ivóvíz vagy babavíz természetesen csak a megengedett határérték alatt tartalmaz nitrátot.

A Magyarországon legismertebb nitrátkumuláló növények:

  • cékla,
  • fejes saláta,
  • fehérrépa,
  • karalábé,
  • mángold,
  • paraj,
  • retek,
  • sárgarépa,
  • sóska.

A fenti zöldségek rendkívül egészségesek, ezért kár lenne teljesen kiiktatni az étrendből őket. Inkább legyünk nagyon óvatosak - írja a Nébih.

HOZZÁSZÓLÁSOK