Répacukrot a magyar borba! Jó lesz az idei évjárat

Magyarország, ellentétben az Európai Bizottság szándékaival, fenn kívánja tartani a borászatban a répacukor használatát - jelentette ki Gráf József Egerben, az MTI beszámolója szerint. Az agrárminiszter szerint az idén jó évjáratra lehet számítani.
NAPI Online, 2007. október 5. péntek, 16:11
Fotó:

Az alkoholfok javítását szolgáló répacukor betiltása jelentős versenyelőnyt hozna a déli tagállamok számára, ezért legalább 20 tagállam ellenzi a tervezett szabályozást - közölte a földművelési miniszter, amikor diplomata-szüreten vett részt a hevesi meggyszékhelyen.

A déli tagállamokban ugyanis a klimatikus viszonyok miatt legfeljebb mustsűrítmény használata szükséges az alkoholfok javításához, miközben például Magyarországon hagyományos eljárás a répacukor alkalmazása - tette hozzá.

A politikus a készülő uniós bortörvény kapcsán elmondta, hogy Magyarország fenn kívánja tartani a borászat támogatásának eddigi, éves szinten, mintegy 1,7 milliárd eurós mértékét.

Ugyanakkor a bizottsággal ellentétben úgynevezett nemzeti borítékokat alakítana ki. Vagyis azt szeretnék: ne központilag dőljön el, hogy az egyes tagállamok mennyit költhetnek, például szerkezet-átalakításra, vagy kivágásra, hanem maguk az érintettek dönthessenek erről a számukra lebontott keret terhére.

Az asztali borok tervezett, kötelező termőhelyi megjelölése nem jelent nehézséget a magyar borászat számára, hiszen a hazai termelők 99 százaléka eddig is élt ezzel a lehetőséggel - fűzte hozzá.

Az uniós jogszabály elfogadása az év végéig várható. A magyar tárgyalódelegáció folyamatos kapcsolatban áll a borászokkal, vagyis semmi olyat nem fogad el Magyarország, amihez nem kap szakmai mandátumot - szögezte le a miniszter.

Az idei szüretről szólva hangsúlyozta, hogy jó évjáratra és több mint 3 millió hektoliternyi újborra számítanak. Eladási gondok nem lehetnek, hiszen a belföldi piacon 2,3 - 2,4 millió hektoliter elfogy, a maradék 600-700 ezer hektoliter értékesítése pedig nem okozhat problémát - mondta Gráf József.

HOZZÁSZÓLÁSOK