Gyurcsány Ferenc szerint a Sukoró-ügyben szerdán hozott ítéletek azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás egy része törvénytelenül, politikai elvárásoknak eleget téve működik. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a diktatúrákra jellemző súlyos bűncselekménynek nevezte, hogy a hatalom a bíróságot felhasználva bebörtönzi ellenfeleit.

Gyurcsány Ferenc a történtek miatt azt mondta, szót kíván emelni a magyar köztársaságért, amelyet szerinte "Orbán Viktor, Polt Péter, Kovacsics Gábor eljáró ügyész, Handó Tünde és az ítélkező bíró, Somogyváriné Csendes Mária megbecstelenített", az említetteknek azt üzente, "ne számítsanak nyugodt nyugdíjas évekre", mert tettük nem fog következmények nélkül maradni, a hatalom bukását követően "ki nyitjuk az aktákat és akkora mai vádlókból vádlottak lesznek" és tisztességes eljárásban bizonyítják majd bűnösségüket. Répássy Róbert hangsúlyozta, a tárca tűrhetetlennek, elfogadhatatlannak tarja, hogy egy hivatalban lévő politikus, volt miniszterelnök durva fenyegetést intézzen az eljáró ügyészek, bírák ellen.

Az államtitkár szerint Gyurcsány Ferenc szavai az 1947-es rákosista politikusok megnyilatkozásaival csengenek egybe, akkor volt utoljára ilyen durva fenyegetés folyamatban lévő büntető ügyekben politikus részéről.

Különösen súlyosbítja Gyurcsány Ferenc durva fenyegetéseit, hogy az eljárásnak nemcsak kívülálló szemlélője, hanem maga is érintettje volt a büntető eljárásban, hiszen ebben az ügyben függesztették fel a mentelmi jogát, az más kérdés, hogy az ügyészség később úgy döntött, nem emel ellene vádat - tette hozzá Répássy Róbert. Megjegyezte, a volt miniszterelnök a fenyegetéssel a másodfokú döntést kívánja befolyásolni.

A baloldali politikusoknak csak az a bíró a független, aki felmenti őket - jegyezte meg az államtitkár. Ilyen esetekben a kormányoldalról nem soha nem hangzott el rosszallás, vagy bármilyen kommentár, holott az elmúlt években nemegyszer előfordult, hogy volt szocialista politikus bíróság elé állt, és felmentő ítélet született - jegyezte meg az államtitkár.