Fizethet a légitársaság, ha riasztani kell a Gripeneket

Jövő év első napjától a légvédelmi készenléti szolgálat riasztásából eredő költséget a légijármű üzembentartója téríti meg, ha a riasztást eredményező eseményt a légiközlekedési szabályok megszegése eredményezte - az ezt tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
Németh Géza, 2018. november 30. péntek, 16:10
Fotó: Napi.hu

A légvédelmi készenléti szolgálat a légierő vadászgépeit - köznyelven a Gripeneket - jelenti.

Viszonylag gyakran előfordul, hogy az idegen repülőgép nem veszi fel a kapcsolatot a légi irányítással és ilyenkor felszállnak a magyar vadászrepülők. Idáig ennek nem volt anyagi következménye, de - a korábbi bejelentésnek megfelelően - 2019 első napjától lesz.

A riasztásából eredő költség akkortól, a légvédelmi készenléti valós repülés végrehajtásában részt vett légijármű üzemanyagköltsége. Ennek behajtása a következőképpen történik: ha a légi közlekedési szakszemélyzet megszegi légi közlekedési szabályokat, riasztás esetén a katonai légügyi hatóság - véglegessé vált - döntésének végrehajtását a Honvédelmi Minisztérium rendeli el. A légvédelmi készenléti szolgálat riasztásából eredő költséget a légijármű üzembentartója téríti meg, ha a riasztást eredményező eseményt a légi közlekedési szabályok megszegése eredményezte - derül ki a közlönyből.

HOZZÁSZÓLÁSOK