Ukrajna biztonságát szavatoló országokhoz fordul katonai-műszaki segítségért - jelentette be kedden az ukrán parlamentben Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök. "Az első kérdés a Verhovna Rada (parlament) ülésén az, hogy az ország biztonságát szavatoló államokhoz fordulunk kötelezettségeik teljesítése érdekében" - hangoztatta Turcsinov, és hozzátette, hogy Ukrajnának katonai és műszaki segítségre egyaránt szükség van. Közölte azt is, hogy az ukrán erőket teljes készültségbe helyezték, hadgyakorlatot tartottak. "Kezdjük helyreállítani a hadsereget" - fogalmazott Turcsinov.

Oroszország haladéktalanul vonja ki csapatait!

Emellett az ukrán parlament kedden határozatot fogadott el, amelyben követeli, hogy Oroszország haladéktalanul vonja ki csapatait Ukrajna területéről, hagyjon fel az ukrán állam elleni agresszióval, továbbá garantálja az ország területi egységét és függetlenségét. A határozatban emellett a képviselők leszögezték, hogy "Nagy-Britannia, Észak-Írország és az Egyesült Államok, mint a budapesti memorandum aláírói teljesítsék vállalt kötelezettségeiket, és tegyenek meg minden politikai, diplomáciai, gazdasági és katonai lépést az Ukrajna elleni agresszió azonnali megfékezése, valamint az ország függetlensége, szuverenitása és jelenlegi határainak megőrzése érdekében".

Az 1994-es budapesti egyezményben Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vállalta Ukrajna szuverenitásának és területi épségének szavatolását, cserében azért, hogy Ukrajna lemondott az atomhatalmi státusról. A határozatot a 450 fős törvényhozás 263 képviselője támogatta. A szavazáskor 322-en voltak jelen az ülésteremben. Egyelőre nem ismeretes, hogy a követelés érinti-e a Szevasztopolban állomásozó fekete-tengeri orosz flottát.

Felállítják a Nemzeti Gárdát

Turcsinov szerint a Nemzeti Gárda a belügyi alakulatok katonáiból jönne létre, hogy - mint fogalmazott - megvédje az országot és a polgárokat a bűnözőktől, a külső és belső agressziótól - jelentette az Interfax hírügynökség. A Nemzeti Gárda 1991-2000 között működött Ukrajnában, Leonyid Kucsma akkori elnök oszlatta fel. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kijelentette, hogy az elmúlt években "szándékos és módszeres szabotázst" hajtottak végre Ukrajna biztonságának és védelmének gyengítése érdekében.

Leszögezte, hogy a katonai és polgári ügyészségeknek vizsgálatot kell indítania a hadseregben elkövetett lopások ügyében, és felelősségre kell vonni azokat a tisztségviselőket, akik felelősek az ukrán fegyveres erők jelenlegi súlyos gondjaiért.

Jacenyuk tájékoztatta a parlamentet, hogy a kormány összesen 125 millió hrivnya, azaz mintegy 3,125 milliárd forint összegben utalt egyszeri pénzügyi támogatást a Krími Autonóm Köztársaságban szolgálatot teljesítő ukrán katonáknak.

Kedden megérkezhetnek Kelet-Ukrajnába az EBESZ megfigyelői

Várhatóan kedden megérkeznek Kelet-Ukrajnába az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) országok megfigyelői is, hogy vizsgálják, van-e ott szokatlan katonai tevékenység - közölte Ács Gábor, a katonai megfigyelőcsoport vezetője. Mint az alezredes felidézte: Ukrajna meghívta az EBESZ tagállamait, hogy a "szokatlan katonai tevékenység okozta aggodalmakat" eloszlassák. Feladatuk az lett volna, hogy a Krím félszigeten lévő katonai tevékenységet vizsgálják, tanulmányozzák. Négyszer próbáltak bejutni a Krím félszigetre, de valamennyi alkalommal fegyveresek által őrzött útzárak megakadályozták továbbhaladásukat.

Így hétfőn Ukrajna módosította meghívását, s arra kérte a résztvevő államokat, hogy március 16-ig szóló mandátumukkal Dél-, illetve Kelet-Ukrajna területén hajtsák végre feladatukat. A módosult misszió - melyben 25 állam 46 képviselője vesz részt - konkrétumairól még egyeztetnek az ukrán kollégákkal - tette hozzá az alezredes.

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, a Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt. Ez az első eset, hogy az EBESZ-tagországok ilyen missziót hajtanak végre az egyezmény idézett részére hivatkozva.