Rettegnek a szerződésektől a termelők

Alaposan átrendezte a tavalyi katasztrofális év a mezőgazdaság szerződéses viszonyait, számos vitás és peres ügy van továbbra is folyamatban az eltérő szerződés- és az emiatt meghozott törvény értelmezése miatt. Az idei termeltetési szerződések megkötésekor már jóval óvatosabbak voltak a felek.
Kiss Melinda, 2011. április 27. szerda, 09:17
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A termelők ódzkodnak a szállítási szerződésektől és a belvízhelyzet miatt sokáig kivártak a termeltetési kontraktusok megkötésével is. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal legfrissebb adatai szerint egyébként még mindig jelentős a belvízzel borított, illetve a károsan átnedvesedett területek nagysága. Nyílt víz borít több mint 162 ezer hektárt ebből 106 ezer a szántó , míg a magas talajvízszint, illetve telítettség miatt művelhetetlen 303,5 ezer hektár (ebből 208,3 ezer hektár a szántó).

Óvatosabbak lettek az integrátorok is, mivel egyrészt továbbra is jelentős a piaci árhullámzás, másrészt már mutatkoznak a tavaszi aszály jelei is, ami negatívan befolyásolhatja az új termés hozamát mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Vancsura József,  a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke.

A nagyobb integrátorok túlnyomórészt olyan szerződéseket kínálnak a termelés előfinanszírozásáért cserébe, amelyekben valamennyi jelentősebb növénykultúra esetében csak a hektáronkénti átlaghozam egy részét kötik le fix, ám a jelenlegitől elmaradó áron, míg a fennmaradó termésmennyiségre beszállításkori tőzsdei árat ajánlanak. A búza és kukorica esetében átlagosan a várható hozam harmadára ajánlanak tonnánként 4455, illetve 456067 ezer forintos átvételi árat. A napraforgónál és repcénél a várható hozam felére szerződnek fix, tonnánként 112, illetve 110 ezer forintos áron a termelőkkel tette hozzá Vancsura.

A jelenlegi tőzsdei árak az ótermésre ennél természetesen jelentősen magasabb szinten mozognak, bár az elmúlt hónapban megindult a korrekció a piacon, és megtört a terményárak növekedési üteme. Utóbbiban vélhetően az is közrejátszik, hogy kifogyóban vannak a készletek, bármennyire is ellentmondásos adatok láttak napvilágot korábban a tárolt mennyiségekről.

Az új termés mennyisége egyelőre erősen kérdéses, főleg ha a lassan visszahúzódó belvizes területek nagyságát nézzük. Emellett egyre több helyütt válik nyilvánvalóvá, hogy hiába húzódott vissza a víz, mégsem tudják megművelni, illetve hasznosítani a foltokban kipusztult őszi vetéseket, illetve a helyüket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK