Rétvári a Nők40 programról beszélt

Fontos volt bevezetni a nők negyven év munkaviszony, illetve gyermeknevelés utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő programot, amit az is mutat, hogy a 2011-es bevezetés óta összesen 241 ezren vették igénybe ezt a kedvezményt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón.
Szepesi Anita, 2019. január 12. szombat, 11:00
Fotó: Shutterstock

Rétvári Bence az MTI tudósítása szerint kifejtette, a Nők40 program sokkal inkább családtámogatási intézkedés, mintsem nyugdíjpolitikai lépés, mivel a családoknak segít abban, hogy például a nagymama részt vállalhasson az unokák nevelésében.

A nők idén kilencedik éve igényelhetik ezt a kedvezményt, amely választási lehetőséget teremt: 40 év munkaviszony, illetve gyermekneveléssel eltöltött idő után tovább kívánnak-e dolgozni, vagy nyugdíjba vonulnak.

Rétvári elmondta, évente 30 ezer nő, édesanya választja ezt a lehetőséget, vagyis az összes nyugdíjmegállapítás mintegy hatodában igénylik ezt a kedvezményt.

A Nők40 programban résztvevők teljes mértékű nyugdíjat kapnak, amit az öregségi nyugdíjjal megegyező módon számítanak ki. A kedvezményt igénybe vevők átlagosan az öregségi korhatárnál 4,5 évvel korábban léphetnek nyugdíjba.

HOZZÁSZÓLÁSOK