Reuters: a magyarok nem bíznak a kormányukban

A magyar kormány népszerűségének hanyatlásáról közöl összefoglalót a Reuters. Az utca embere elsősorban a magas inflációra és a növekvő bizonytalanságra panaszkodik.
NAPI, 2012. június 18. hétfő, 09:33
Fotó: Napi.hu

A mélyülő gazdasági válság alaposan megnyirbálta Orbán Viktor kormányának népszerűségét: két évvel a Fidesz földindulásszerű győzelme után a párt népszerűsége tízéves mélyponton van és az emberek háromnegyede szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban - tálalja a magyarországi helyzetet a külföldi olvasónak a Reuters tudósítása. A kiábrándultság az ország minden pontján érezhető, a recesszió a 2009-es zuhanás után visszatért, így az Orbán ígéreteiben szereplő életszínvonal-javulásnak nyoma sincs.

Az IMF-tárgyalások nehéznek ígérkeznek, mert a kormányfő vonakodik feladni pártjának fő gazdaságpolitikai lépéseit, köztük az egykulcsos személyi jövedelemadót, illetve a családi adókedvezményeket, amelyekkel a középosztályt, a kormányzó párt fő szavazói bázisát akarja támogatni. Orbán civakodik Brüsszellel, miközben a bankokra és bizonyos további ágazatokra kivetett különadók aláásták a befektetői bizalmat az ország iránt.

Orbánnak választania kell

Orbán népszerűsége szempontjából válaszúthoz érkezett: vagy ragaszkodik a kialakult státus quóhoz, ami további nyomást gyakorol a gazdaságra és az életszínvonalra, vagy 180 fokos fordulatot vesz, de azzal burkoltan beismeri, hogy a stratégiája rossz volt - állítja Mujtaba Rahman, az Eurasia Group kutatóintézet elemzője.

A döntést az eurózóna megroggyanása kényszeríthetné ki, ami begyengítené a forintot és padlóra vinné Magyarország exportpiacait. Elemzők szerint ez semmi perc alatt az IMF karjaiba hajtaná a kormányt, annak ellenére, hogy Orbán korábban a nemzeti szuverenitásra hivatkozva ajtót mutatott a szervezetnek.

Becsapták a népet

A magyarok azért adtak kétharmados többséget Orbán pártjának, mert abban bíztak, hogy a két szocialista kormányzati ciklus után stabilitás lesz, megindul a gazdasági kilábalás és nő a foglalkoztatás. Ehelyett a legtöbb átlagmagyar, aki nem sokat profitál a jövedelemadó csökkentéséből, úgy érzi, hogy felőrlődik a növekvő árak és adók ellen folytatott napi küzdelemben.

A dolgok talán javultak a gazdagok számára, ám aki szegény volt, az az is maradt - mondja egy 46 éves zöldségárus. Semmi sem változik itt, minden csak egyre drágul. a legnagyobb gond, hogy nincs több munkalehetőség - teszi hozzá az utca emberének képviseletében.

Tapintható az elégedetlenség

Az elégedetlenség tapintható az egyik nagy budapesti piacon, az emberek az üzemanyagok és az élelmiszer gyors drágulására panaszkodnak - májusban 5,3 százalékra gyorsult az éves infláció. A forint 300-as euróárfolyamon forog, ami sokkal gyengébb a Fidesz hatalomátvételét megelőző 265 forintnál. A Reuters idézi a legutóbbi közvélemény-kutatásokat, amelyek a Fidesz népszerűségének meredek csökkenését és a választástól távol maradni akarók óriási arányát mutatják.

Annyira szkeptikus vagyok, hogy nem fogok szavazni senkire - mondta a Reuters tudósítójának egy másik zöldségkereskedő, aki arra panaszkodik, hogy vevői egyre kevesebbet költenek. A nyugdíjasok például, akik azelőtt fél kiló savanyúságot vettek, most kevesebbet kérnek. Azoknak a fiataloknak, akiknek van két diplomájuk, beszélnek néhány nyelvet és bankban dolgoznak, vagy az számítástechnikusoknak bizonyára jól megy, de a többiek szenvednek.

A legrosszabb a bizonytalanság

A Reuters tapasztalatai szerint nem sokan osztják a kormány optimista jövő évi várakozásait, köztük Matolcsy György gazdasági miniszter elhíresült "tündérmeséről" szóló állítását. A költségvetési hiány ugyan idén és jövőre is a GDP három százaléka alatt lesz, ami szép eredmény, de a munkanélküliségi ráta 11 százalék marad, a befektetések pedig a kormány nem szokványos beavatkozásai - köztük Európa legmagasabb bankadója - nyomán zuhannak.

Három gyerekem van, a jövedelmem jelentősen nőtt, szóval azt mondhatom, hogy jól jártam az adópolitikával - mondta a hírügynökség tudósítójának egy úr, aki éppen befejezte ebédjét egy gyorsétteremben. Szkeptikus vagyok, de szorgalmas, csalódást okoz, amit a kormány eddig tett, a helyzet meglehetősen reménytelennek látszik, de nem adom fel - fogalmazott egy hölgy, aki éppen befejezte napi bevásárlását. Szerinte az a legrosszabb, hogy a jövő egyre bizonytalanabb.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2012.06.18 21:46

Aki csupán azért nem bízik a forradalmi kormányban, mert a jövőt bizonytalannak érzi, annak a számára jó hírem van: a jövő cseppet sem bizonytalan! Igaz, eddig sem volt az, az orbánmatolcsy-féle "gazdaságpolitika" hatásait eddig is megtalálhatta bárki bármelyik makró-tankönyvben...
Röviden: a forradalmi kormány recessziós spirálba kényszerítette az országot. Az ebből való kitörés szándékának nyomát sem fedezhetjük fel, épp ellenkezőleg. A jövő tehát zsugorodó gazdaságot, csökkenő állami bevételeket, ebből fakadóan további megszorításokat tartogat. Az állami szolgáltatások mennyisége-minősége csökken. Mikró szinten pedig egyre gyorsuló menekülést, előbb a magánszemélyek és az ellenségnek kikiáltott szektorok, aztán a kis cégek, végül mindenki igyekszik kivonni magát a magyar állam fennhatósága alól. A kormány mindezt propagandával és statisztika-kozmetikázással igyekszik ellensúlyozni... :DDD

Az pedig, hogy mennyi időt vehet igénybe a forradalmi pusztítás, ma még nem látszik. Talán, majd ha a szakadék aljára értünk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.06.18 16:52

@thony: A világ gyorsan változott.A régi válaszok,és régi emberek már nem alkalmasak az új kihívásokra.
Új megegyezés kell a tőke,a bankszektor,a munkaadók,politikusok,és a munkavállalók között.Ne a munkavállalók fizessenek minden más társadalmi réteg baromságát.
Tehát mindenki vegyen fel két számmal kisebb cipőt.A politikusok talán öt számmal kisebbet is.Ha érted ...
Sokan szidják Hugó Chávez-t.Pedig mit is csinált???Az olajban fulladozó országban senki nem foglalkozott a szegényekkel.A cégek csak kitalicskázták az országból a profitot és "jónapot"!(mi most itt tartunk!!!)Ő felkarolta őket,az olaj profitból.Ingyenes oktatás,egészségügy,lakás támogatás,stb.Ugye ismerős még?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2012.06.18 16:38

@Zodiakus:
"Új pártok,új emberek,új gondolatok kellenek!"
...igy van, de ez elmélet!
"Ha ez nem lesz,akkor még ötven év múlva is itt fogunk tartani"
...biztos, hogy nem lesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2012.06.18 16:31

"Reuters: a magyarok nem bíznak a kormányukban"

...érthető!

...a magyar befektetők sem bíznak a kormányukban...ezzel azért kiegészíteném!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.06.18 15:56

Hogyan is állíthat ilyet bárki?

Itt mindenki a Kétharmad és a Közgép híve.

Megbonthatatlan egységet alkotunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html