Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő erről szombaton nyilatkozott újságíróknak a XVIII. kerületben, a Havanna lakótelepi piacon, ahol a szocialisták az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért gyűjtöttek aláírásokat. Az ellenzéki politikus azt mondta: a tapasztalatok szerint többnyire az áram- és a gázdíjak esetében sem valósult meg a 10 százalékos csökkenés, annak mértéke legfeljebb 5 és 10 százalék közötti. Az pedig "egyenesen a pofátlanság teteje" - folytatta -, amit a Főtáv Zrt. a "fővárosi önkormányzattal karöltve művel" a budapesti távhődíjakkal. Közlése szerint az árképletek megváltoztatása miatt egyes lakóközösségek, például a lakásszövetkezetekben élők mintegy 15 százalékkal többet fizetnek ugyanannyi fogyasztásért, mint a rezsicsökkentés meghirdetése előtt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy 2002 és 2010 között, a szocialisták vezette kormányok idején tizenötször nőttek a rezsiköltségek, közölte: ez főleg a világpiaci árak emelkedése miatt történt, 2010 óta ugyanakkor 30 százalékkal csökkentek a beszerzési árak, amelyeket a Fidesz-kormány nem érvényesített a lakossági díjakban. Később beszélt arról is, hogy az MSZP-kormányzás alatt csökkentették a távhő forgalmi adóját.

Szanyi Tibor szólt arról is, az energiahatékonyság növelésével látják megoldhatónak a rezsiköltségek fenntartható csökkentését, másrészt az élelmiszerek áfájának mérséklésével kisebbítenék a megélhetési költségeket.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a 2012 áprilisi szinthez képest csökkenjenek 10 százalékkal a szemétszállítási díjak, mivel azóta sok településen 20-30 százalékos áremelést hajtottak végre.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese - a szocialisták XVIII. kerületi választókerületi elnöke - azt mondta: 2010 óta egy átlagos család éves megélhetési költségei hozzávetőleg százezer forinttal nőttek, a rezsicsökkentés pedig csak egy kis részét adja vissza ennek. Szerinte ezen javítana az MSZP által javasolt áfacsökkentés, amelytől azonban a kormány elzárkózott.

Vilmányi Gábor XVIII. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő arról beszélt: választókörzetében, a Havanna lakótelepen háromszoros különbségek vannak egy-egy házon belül a távhődíjak összegében, a földszinten és az alsóbb emeleteken lakóknak sokkal többet kell fizetniük ugyanannak a hőmérsékletnek az eléréséért. Azt kérte, a szocialista frakció kezdeményezzen jogszabály-módosítást ennek kiküszöbölésére. Szerinte nem jó a számlázási rendszer sem, az emberek nem tudják nyomon követni, ellenőrizni a költségek alakulását.

Fidesz: a panelban élők rezsikiadását is a baloldal duplázta meg

A Fidesz szerint a panelházban élőket a baloldal csak kampány idején szólítgatja, amikor segíthetett volna rajtuk, akkor megduplázta az ő rezsikiadásukat is - reagált a kormánypárt. "A Gyurcsány-Bajnai-kormány, amikor háromszorosára emelte a gáz árát és duplájára emelte a villany árát, se a panelházban élőkre, se másokra nem volt tekintettel" - áll a Fidesz által az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Fidesz-kormány éppen a többnyire távhőszolgáltatást használó panelházban élők védelmét tartotta szem előtt, amikor 2011-ben átalakította a távhőszabályozási rendszert - fogalmaztak. Azóta országszerte egységes a távhő ára, amelyet így a kormány erősen kontrollálni is képes - olvasható a közleményben, amely szerint a hatósági távhőszabályozásnak köszönhető, hogy csaknem 650 ezer családnak csökkent a kiszolgáltatottsága, és vált lehetségessé - a gáz és az áram árának csökkentése mellett - a távhő árának 10 százalékos csökkentése is. Ugyancsak a nagytársasházakban élőket segíti a szociális közmű törvény azon rendelkezése is, amely a társasház számlatartozása esetén is korlátozza közös használatú helyiségeik villamosenergia-ellátásból történő kikapcsolását, ha fogyatékkal élő lakója van egy négyszintesnél magasabb társasháznak, akkor sem maradhat áram nélkül a lépcsőház, a folyosó és a lift - írták.