Rezsicsökkentés - az MSZP szerint a panelek egy részében nőtt a fűtésdíj

Az MSZP szerint a távhőárakban sok esetben nem érvényesült a tízszázalékos rezsicsökkentés, sőt a fővárosi lakásszövetkezetekben élőknek többet kell fizetniük a távfűtésért, mint a rezsicsökkentés meghirdetése előtt.
MTI, 2013. április 20. szombat, 13:39
Fotó: Napi.hu

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő erről szombaton nyilatkozott újságíróknak a XVIII. kerületben, a Havanna lakótelepi piacon, ahol a szocialisták az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért gyűjtöttek aláírásokat. Az ellenzéki politikus azt mondta: a tapasztalatok szerint többnyire az áram- és a gázdíjak esetében sem valósult meg a 10 százalékos csökkenés, annak mértéke legfeljebb 5 és 10 százalék közötti. Az pedig "egyenesen a pofátlanság teteje" - folytatta -, amit a Főtáv Zrt. a "fővárosi önkormányzattal karöltve művel" a budapesti távhődíjakkal. Közlése szerint az árképletek megváltoztatása miatt egyes lakóközösségek, például a lakásszövetkezetekben élők mintegy 15 százalékkal többet fizetnek ugyanannyi fogyasztásért, mint a rezsicsökkentés meghirdetése előtt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy 2002 és 2010 között, a szocialisták vezette kormányok idején tizenötször nőttek a rezsiköltségek, közölte: ez főleg a világpiaci árak emelkedése miatt történt, 2010 óta ugyanakkor 30 százalékkal csökkentek a beszerzési árak, amelyeket a Fidesz-kormány nem érvényesített a lakossági díjakban. Később beszélt arról is, hogy az MSZP-kormányzás alatt csökkentették a távhő forgalmi adóját.

Szanyi Tibor szólt arról is, az energiahatékonyság növelésével látják megoldhatónak a rezsiköltségek fenntartható csökkentését, másrészt az élelmiszerek áfájának mérséklésével kisebbítenék a megélhetési költségeket.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a 2012 áprilisi szinthez képest csökkenjenek 10 százalékkal a szemétszállítási díjak, mivel azóta sok településen 20-30 százalékos áremelést hajtottak végre.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese - a szocialisták XVIII. kerületi választókerületi elnöke - azt mondta: 2010 óta egy átlagos család éves megélhetési költségei hozzávetőleg százezer forinttal nőttek, a rezsicsökkentés pedig csak egy kis részét adja vissza ennek. Szerinte ezen javítana az MSZP által javasolt áfacsökkentés, amelytől azonban a kormány elzárkózott.

Vilmányi Gábor XVIII. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő arról beszélt: választókörzetében, a Havanna lakótelepen háromszoros különbségek vannak egy-egy házon belül a távhődíjak összegében, a földszinten és az alsóbb emeleteken lakóknak sokkal többet kell fizetniük ugyanannak a hőmérsékletnek az eléréséért. Azt kérte, a szocialista frakció kezdeményezzen jogszabály-módosítást ennek kiküszöbölésére. Szerinte nem jó a számlázási rendszer sem, az emberek nem tudják nyomon követni, ellenőrizni a költségek alakulását.

Fidesz: a panelban élők rezsikiadását is a baloldal duplázta meg

A Fidesz szerint a panelházban élőket a baloldal csak kampány idején szólítgatja, amikor segíthetett volna rajtuk, akkor megduplázta az ő rezsikiadásukat is - reagált a kormánypárt. "A Gyurcsány-Bajnai-kormány, amikor háromszorosára emelte a gáz árát és duplájára emelte a villany árát, se a panelházban élőkre, se másokra nem volt tekintettel" - áll a Fidesz által az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Fidesz-kormány éppen a többnyire távhőszolgáltatást használó panelházban élők védelmét tartotta szem előtt, amikor 2011-ben átalakította a távhőszabályozási rendszert - fogalmaztak. Azóta országszerte egységes a távhő ára, amelyet így a kormány erősen kontrollálni is képes - olvasható a közleményben, amely szerint a hatósági távhőszabályozásnak köszönhető, hogy csaknem 650 ezer családnak csökkent a kiszolgáltatottsága, és vált lehetségessé - a gáz és az áram árának csökkentése mellett - a távhő árának 10 százalékos csökkentése is. Ugyancsak a nagytársasházakban élőket segíti a szociális közmű törvény azon rendelkezése is, amely a társasház számlatartozása esetén is korlátozza közös használatú helyiségeik villamosenergia-ellátásból történő kikapcsolását, ha fogyatékkal élő lakója van egy négyszintesnél magasabb társasháznak, akkor sem maradhat áram nélkül a lépcsőház, a folyosó és a lift - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.04.22 14:25

@DCVI: Nem igazán sikerült megértenie. Viszont tapsoljon az előadásnak, mert úgy látom magának játsszák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.04.22 11:18

@ZalanIvan:

Ön nyugodtan várja az oroszlánt...nyuszit vettünk a gyerekeknek húsvétkor. Aranyosak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.04.22 10:50

@DCVI: Az életben is vannak erőviszonyok. Csak a hülye incselkedik a prérin az oroszlánnal. Ahhoz ész is kell, hogy a gyengébb győzzön az erősebb ellen. Ezzel a taktikával győzelem nem lesz az EU ellen, viszont itthon lesz egy rakás bátor hazafi. Ez a műsor valójába egy rétegnek szól, az pedig eszi is rendesen.
Politikához politikus kell, a pankrációhoz meg pankrátor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.04.22 10:34

http://privatbankar.hu/fogyaszto/pert-vesztett-a-magyar-telekom-a-sargacsekk-ugyben-257129

Az összes szolgáltatót most a PFÁSZ-nak kötelezően perelnie kellenen és a jogtalanul beszedett díjakat kamatostul visszafizettetnie a fogyasztók részére.
Ezért kell az összevont MNB-PFÁSZ mellett is egy független állami érdekvédő szervezet Magyarországon.
A nagy cégek egyszerűen törvények felettinek érzik magukat hazánkban.
Reding asszony kérdezném: fékek és ellensúlyok?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.04.22 10:19

Vivien Reding azért fog nyerni, mert példát kell statuálni az országunkkal.
Mivel lemondtunk szuverenitásunkról az unió részére - nem úgy, mint pl. az angolok akik jogilag nem is lehetnének uniós tagok - jogukban áll a külföldi multik hegemóniát és energiafüggőséget növelni számunkra a negyedrangú uniós állampolgároknak.
Erről szól az egész.
A brüsszeli magyar vitanapon egyértelműen tudomásunkra is hozták.
Vajon miért nem lehet megnézni a teljes vitanapot nyilvánosan Magyarországon?...
...mert ez az uniós Magyarországra erőltetett sajtószabadság.
Csak ők beszélhetnek. Sőt mocskolódva ordibálhatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html