Rezsicsökkentés: így jöhet újabb áresés

Amennyiben a MEH az energiaszolgáltatások minőségromlását észleli, úgy bírságot, vagy akár tarifacsökkentést is kiszabhat büntetésként.
NAPI, 2013. január 27. vasárnap, 14:44
Fotó: Napi.hu

A kormány által elrendelt tízszázalékos kötelező rezsicsökkentést elszenvedő szolgáltatók továbbra is érdekeltek abban, hogy az ellátásbiztonság garantálásához szükséges hálózati fejlesztéseket elvégezzék, különben jönnek a MEH bírságai - derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselőnek adott írásos válaszából. A honatya arra kérdezett rá, mit kíván tenni a szaktárca annak érdekében tenni, hogy ne legyenek a lakosságot érintő ellátási zavarok. A kérdés apropója az volt, hogy a  Varró László, a Nemzetközi Energiaügynökség gáz-, és villamosenergia piaci divíziójának vezetője az Indexnek adott interjúban január 2-án úgy vélte, hogy a magyar kormány rezsicsökkentését a szolgáltatók fizetik majd meg, ami viszont hosszú távon rendszerszintű problémákhoz vezethet, így például a hálózatok műszaki színvonala fokozatosan romlik, ha pedig a hálózati fejlesztések elmaradnak, ennek hatásaként áramkimaradások, ellátási zavarok jöhetnek. (Ugyanezeket a problémákat említette a Napi Gazdaságnak adott decemberi interjújában Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója is.)

Jön majd a MEH

Mind a villamos energia, mind a földgázszektor esetében ma Magyarországon a szolgáltatás minősége nemzetközi összehasonlításban is jó - véli Némethné. Az ágazati szabályozás mindkét területen kiemelt prioritásként kezeli az ellátásbiztonságot, annak érdekében, hogy a zavarok megelőzhetőek legyenek. Az előírásoknak megfelelően a Magyar Energia Hivatal (MEH) folyamatosan nyomon követi a szolgáltatás minőségének alakulását, amely kiterjed az ellátás biztonságát garantáló beruházásokra is.

A miniszter úgy látja, hogy a jogszabályi környezet miatt az engedélyes cégek továbbra is érdekeltek abban, hogy - a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés rájuk eső, indokolt költségeinek viselése mellett - az ellátásbiztonság garantálásához szükséges hálózati fejlesztéseket elvégezzék. Amennyiben a MEH a szolgáltatások minőségromlását észleli, a jogszabályokban rögzített szankciókat alkalmazza. Ha az előírt minőségi követelmények nem teljesülnek, az az engedélyesek számára bírságot, tarifacsökkentést vagy a fogyasztók részére teljesítendő kötbérfizetési kötelezettséget eredményezhet. E szankciók mind arra ösztönzik az iparágakban működő társaságokat, hogy az ellátás színvonalát megfelelő szinten tartsák, és ennek érdekében gondoskodjanak a szükséges beruházásokról - véli a tárcavezető.

Ismerős az indoklás

A miniszter egy másik válaszában a rezsicsökkentés okait is részletezte. Ebben megismételte a kormányzati érveket, miszerint a villany, a gáz és a távhő lakossági fogyasztói árának egységesen, sávhatárok nélkül, tíz százalékos csökkentésének oka a családok terheinek mérséklése. A két keresővel rendelkező háztartások rezsiköltségei (áram, földgáz, távhő, víz- és csatornaszolgáltatás, hulladékszállítás) 2012-ben hozzávetőleg az összes kiadás 22 százalékát tették ki - érvelt Némethné. Így egy átlagosnak tekinthető család is a létfenntartás teljes költségéből minden ötödik forintot a rezsire költött. Ez az arány jelentősen rosszabb az egykeresős háztartásokban, egy egyedül élő nyugdíjas esetében pedig akár 30-38 százalék is lehet. Egy másik érve szerint a jelenlegi lakossági rezsidíj-csökkentés mértéke a szabad piaci energiaforgalomnak kis hányada. Továbbá a kormány döntése értelmében az egyetemes szolgáltatás keretében vételező nem lakossági fogyasztók (ide tartozik a kkv-k jelentős része) számára a végfogyasztói ár nem változik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.01.28 10:18

"Mind a villamos energia, mind a földgázszektor esetében ma Magyarországon a szolgáltatás minősége nemzetközi összehasonlításban is jó - véli Némethné"

Véli?...
Nemzetközi?...

Ennyit róla.
Hasonlítsunk valakihez ne a világhoz!
Németországhoz képest milyen?...

....
A gázártámogatás fogyasztáshoz kötött. Medencefűtésre nem jár.
Családi kedvezmény jár egyedül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2013.01.28 10:06

Nehéz megállapítani, ki a rászorult és ki nem az. A munkavállalók tekintélyes része minimál bérre van belejentve, de sokan közülük nem annyit kapnak valójában zsebbe, hanem többet. Így a jövedelemigazolás alapján megállapított rászorultság sem adna igazságot, mondjuk a nem gazdag, de rendesen bejelentett bérű lakosokkal szemben. Gyári melós vs. tanár, például.
Mindenesetre sokkal kevesebb a gazdag, akinek mindegy volt eddig is a villanyszámla, mint akiknek valóban számít a rezsicsökkentés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dirk, 2013.01.27 18:52

@nonsense:
Demagógia a köbön.
Megsúgom a gazdagok a medencét nem gázzal, hanem államilag támogatott alternatív energiával fűtik. Simán megtehetik, hogy beruháznak 1-2 napkollektorra, meg napelemre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.27 18:48

@nonsense: Gazdagéknál viszont olcsóbb lesz a medence fűtése....

..na ez a demagógia !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nonsense, 2013.01.27 18:44

Teljesen mindegy, hogy demagógiában milyen módon kívánnak kicseszni a szolgáltatókkal.
Nem lesz fejlesztés? Kit érdekel....
Nem lesz takarékoskodás? Nem számít....
Csökkenteni kellene az elvesztegetett hőmennyiséget? Szigetelni kellene a lakásokat? Ugyan kérem...
Gazdagéknál viszont olcsóbb lesz a medence fűtése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html