Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2007-2013-as ciklus lezárásaként még jelentős uniós forrást kell lehívni ahhoz, hogy a teljes rendelkezésre álló összeget maradéktalanul fölhasználjuk - mondta a politikus.

A másik fontos teendő, hogy elkezdődjenek a 2014-2020-as időszak fejlesztései. Szavai szerint Orbán Viktor miniszterelnök a következő hetekben ellátogat a 23 megyei jogú városba, hogy egyeztessen a fejlesztéspolitikai elképzelésekről, és megállapodást kössön arról, melyek lesznek a következő időszak legfontosabb helyi beruházásai.

Idén a kormány egyik kiemelt feladata a hatékonyabb, világosabban működő közigazgatási rendszer kialakítása. Több száz jogszabály módosítását tervezik azért, hogy egyszerűbbé tegyék az ügyintézést. Az átalakítások célja a határidők csökkentése, emellett jelentősen növelnék a helyben elintézhető ügyek számát.

Ez lesz a rezsicsökkentés újabb hulláma

Jó ütemben halad a nemzeti közműszolgáltató előkészítése, amely - versenyre kelve a német és francia cégekkel - árammal, gázzal és talán távhővel láthatja el a lakosságot - mondta Lázár. Véleménye szerint reális esélye van annak, hogy még az idén nonprofit jellegű magyar állami vállalat, nem "profitéhes multi" fogja a gázt és az áramot szolgáltatni több millió lakossági fogyasztóknak. Ha ez a munka a következő másfél évben sikerrel jár, a közműszolgáltató az ipar és kereskedelem számára is olcsó gázt és áramot biztosíthat.

Jön-jön: az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.

Ezzel kapcsolódik, hogy a legújabb Magyar Közlönyben olvasható a kormány határozata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezése érdekében szükséges intézkedésekről. Eszerint a kabinet egyetért azzal, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer a földgáz-, az áram- és a távhőszolgáltatásnál piaci alapokon kerüljön megszervezésre a hosszú távon fenntartható működés biztosításával, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó MFB Zrt. társaságcsoporton belül.

A jogszabály felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy gondoskodjon a Fővárosi Gázművek Zrt. egyetemes szolgáltatási tevékenységének országos szintűre való kiterjesztéséhez szükséges feltételek megteremtéséről, beleértve a növekedési terv teljesítéséhez szükséges energiaforrások biztosítását, továbbá a feladatkörébe tartozó jogszabály módosítási javaslatok és előterjesztések Kormány elé terjesztéséről.

E két miniszter - a szükséges források biztosítása végett a nemzetgazdasági miniszterrel együtt - dolga arról is gondoskodni, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t egymilliárd forintos alaptőkével és tizennégymilliárd forint tőketartalékkal az MFB február 28-ig megalapítsa, a társaság felett az MFB gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ezen túl az MFB dolga a szükséges informatikai fejlesztések elvégzése is.