Rezsicsökkentés újratöltve: Jön az állami szuperholding

Az uniós források hatékony felhasználását, a közigazgatás korszerűsítését és a nemzeti közműszolgáltató elindítását nevezte az év legfontosabb feladatának Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen.
MTI, Napi.hu, 2015. január 22. csütörtök, 21:28
Fotó: Napi.hu

A 2007-2013-as ciklus lezárásaként még jelentős uniós forrást kell lehívni ahhoz, hogy a teljes rendelkezésre álló összeget maradéktalanul fölhasználjuk - mondta a politikus.

A másik fontos teendő, hogy elkezdődjenek a 2014-2020-as időszak fejlesztései. Szavai szerint Orbán Viktor miniszterelnök a következő hetekben ellátogat a 23 megyei jogú városba, hogy egyeztessen a fejlesztéspolitikai elképzelésekről, és megállapodást kössön arról, melyek lesznek a következő időszak legfontosabb helyi beruházásai.

Idén a kormány egyik kiemelt feladata a hatékonyabb, világosabban működő közigazgatási rendszer kialakítása. Több száz jogszabály módosítását tervezik azért, hogy egyszerűbbé tegyék az ügyintézést. Az átalakítások célja a határidők csökkentése, emellett jelentősen növelnék a helyben elintézhető ügyek számát.

Ez lesz a rezsicsökkentés újabb hulláma

Jó ütemben halad a nemzeti közműszolgáltató előkészítése, amely - versenyre kelve a német és francia cégekkel - árammal, gázzal és talán távhővel láthatja el a lakosságot - mondta Lázár. Véleménye szerint reális esélye van annak, hogy még az idén nonprofit jellegű magyar állami vállalat, nem "profitéhes multi" fogja a gázt és az áramot szolgáltatni több millió lakossági fogyasztóknak. Ha ez a munka a következő másfél évben sikerrel jár, a közműszolgáltató az ipar és kereskedelem számára is olcsó gázt és áramot biztosíthat.

Jön-jön: az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.

Ezzel kapcsolódik, hogy a legújabb Magyar Közlönyben olvasható a kormány határozata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezése érdekében szükséges intézkedésekről. Eszerint a kabinet egyetért azzal, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer a földgáz-, az áram- és a távhőszolgáltatásnál piaci alapokon kerüljön megszervezésre a hosszú távon fenntartható működés biztosításával, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó MFB Zrt. társaságcsoporton belül.

A jogszabály felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy gondoskodjon a Fővárosi Gázművek Zrt. egyetemes szolgáltatási tevékenységének országos szintűre való kiterjesztéséhez szükséges feltételek megteremtéséről, beleértve a növekedési terv teljesítéséhez szükséges energiaforrások biztosítását, továbbá a feladatkörébe tartozó jogszabály módosítási javaslatok és előterjesztések Kormány elé terjesztéséről.

E két miniszter - a szükséges források biztosítása végett a nemzetgazdasági miniszterrel együtt - dolga arról is gondoskodni, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-t egymilliárd forintos alaptőkével és tizennégymilliárd forint tőketartalékkal az MFB február 28-ig megalapítsa, a társaság felett az MFB gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ezen túl az MFB dolga a szükséges informatikai fejlesztések elvégzése is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.01.24 12:54

@zappara:
Ezeket (befektetések, megtérülés, dolgozok jogi státusza) hiába magyarázod annak, aki csak prop. anyagokból tájékozódik.

Én amúgy éppen igen jól ismerem Siófokot, és az a Lidl-es csomópont kiépíttetés nagyon jó példa arra, amiről ön beszél.
Vegyük még hozzá az általános iskola sportpályája melletti (buszmegállót és a Lidl parkolót összekötő) járdát is, valamint a Foki hegy felőli megközelíthetőséget is, melyet szintén a Lidl csináltatott meg azért, hogy a közelebbi városrészekből gyalogosan, babakocsival, kerékpárral is kényelmesen, kultúráltan ki lehessen sétálni. És igen, adózik az alkalmazottak után, forgalom után is. Amennyit kell.
Ehhez képest a magyar KKV-knál meg lehet nézni azt, hogy melyik alkalmazott és hogy vagy bejelentve.
Ahány ellenőrzés, annyi bukta, akármerre járok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2015.01.24 12:11

@unortodox: Te vagy a mi gyurcsányunk. Tömbösíted a fideszen kívülieket az ostobaság ellen.

Hogy valaki nem adózik vagy kihasználja a Kaya Ibrahim által beépített kiskapukat az nem ugyanaz. Az ország a 2/3 törvényei szerint adózik vagy nem adózik, a 2/3 által megszavazott munkatörvénykönyvet használja. A 2/3 felelősséggel jár ami nagyon remélem hogy számon lesz kérve már egyszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.01.24 12:10

@unortodox:


nem adózik...

ezt a baromságot meg honnan veszed??
nemhogy nem adózik, de a foglalkoztatottak is be vannak jelentve, ahogy magyaroknál ez azért nem jellemző
ha végigmész egy utcán..itt pesten..ahol kis (nevezzük, persze nem igaz, családi üzleteknek)..azt látod...ha ismered őket, hogy szinte az összes foglalkoztatott zsebbe kapja a pénzét..vagy levásárolja, amit keresne..
(majd meglátod, milyen nagy családok jönnek létre március 15.-től :)
így megy ez magyaréknál
a multik, vagy külföldi boltok ilyet nem csinálnak, másképpen szocializálódtak, másrészt nem is mernék megcsinálni
(az más kérdés, hogy meg kéne vizsgálni, miért is van ez így..de ez más tészta)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.01.24 12:06

@unortodox:

.jobb ,ha a szomszéd milliomos ,mint valami idegen 3000 km-re !!.

ne, és meséld már el, neked az miért jobb?
neked miért nem mindegy

nekem még egyik gazdagabb szomszédom sem adott még egy szelet süteményt sem, nemhogy valamicske átulalást


bennünket az az dolog érdekel csak, hogy rendesen fizeti-e egy cég az adóját (nemzetiségtől függetlenül), vagy a járulékokat...
a multik 30%-kal jobban fizetnek a dolgozóiknak, mint pl. a CBA
ezzel nem azt mondtam, hogy hogy felveti a pénz a dolgozókat

ha van nyeresége..és mi pedig szimpatikusak, aranyosak vagyunk...akkor még lehet, hogy anyereségéből beruház, mert terjeszkedik

te siófokon lax, ugye?
szerinted az ottani városszéli (széplak felé) lidlinek mennyibe kerülhetett az üzlet kiépítése?
világítás, épület, parkoló, utak, közlekedési lámpa, stb?
ennek ugye meg is kell térülnie
ilyet egyetlen cba sem csinál pl.
szerinted, mert más is van ott, vasárnap azok majd megélnek, ha a lidli zárva tart? (pl. vadászbolt) kimegy majd oda a kutya is..?
nem azért mert messze..azért, mert csak ilyenekért nem fognak a lakásból sem kilépni
nem sok válasz lehetséges
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2015.01.24 11:58

@oncogito: A multi pénzt fektet be, magyar embereket foglalkoztat, magyar igényeket elégit ki és jó sokat adózik...nem adózik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html