Rezsiharc: újra a külföldieken keres az állam

Bár az energiaárak januártól is változatlanok maradnak, a bevételekből elindult vagy hatmilliárd Mészáros Lőrinc felé - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2018. január 2. kedd, 07:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Január elsejével bekövetkezett a kevéssé meglepő "csoda" a hazai lakossági áramdíjak belső szerkezetében: az árakért felelős miniszter pont annyival növelte az áram, mint termék belső árát, amennyivel a közműhivatal szerint csökkent a hálózatok karbantartási igénye - írta a napilap

Így a fogyasztói díj - akárcsak az elmúlt több mint három évben, a nemzetközi árak tartós esése dacára - most is változatlan maradt.

A várakozásoknak megfelelően a szakminiszter csaknem négy százalékkal emelte a lakossági szolgáltatók által a nagykereskedőnek - az MVM-nek - fizetendő áramárat is. Vagyis a zömmel külföldi tulajdonú szolgáltatók emelt bevétele lényegében csak átfut rajtuk. Ezzel a Népszava számításai szerint az állami áramcsoport csaknem hatmilliárdot keres.

A változást a lap forrásai összefüggésbe hozták azzal, hogy Mészáros Lőrinc irányító befolyást szerzett Magyarország második legfontosabb erőművében, az áramát az MVM-nek eladó Mátraiban. A most megszerzett többletbevételt így az MVM akár áttételesen tovább is számlázhatja a cégnek.

Kissé módosul a lakossági gázár belső szerkezete is. Bár a háztartások három éve ugyanannyit fizetnek, mostantól az MVM mint gáznagykereskedő egy százalékkal kevesebbet kap érte. Ez a mintegy kétmilliárdos többlet az állami kiskereskedőnél marad.

Címlapkép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK