Riasztás a vihar miatt Budapesten is - elmarad a rendezvény

Délután akár 90-100 kilométer/órás széllökések is lehetnek a fővárosban és több megyében. A vihar és az erős szél miatt elmarad az ellenzéki összefogás délután három órára Budapestre tervezett rendezvénye - mondta az InfoRádiónak Juhász Péter az Együtt-PM társelnöke.
Inforádió, MTI, 2014. március 15. szombat, 15:06
Fotó: Napi.hu

Az Együtt-PM közleménye szerint azért mondták le a rendezvényt, mert nem kockáztatják senki testi épségét. A döntést a rendőrséggel folytatott konzultáció után hozták meg. Közölték azt is, hogy a választásig hátralévő hétvégék egyikén pótolják a rendezvényt. Ennek időpontjáról, helyszínéről az ellenzéki szövetség tagjai hétfőig döntenek.

Frissítés: március 30-án rendezik meg a nagygyűlést
Mesterházy Attila bejelentette, hogy a kormányváltó erők nagygyűlését március 30-án tartják meg.

Az ellenzéki összefogás pártjai délután 3 órától a fővárosi Szabad sajtó útján tartottak volna közös rendezvényt, amelyet Talpra, magyar! szlogennel hirdettek. A demonstráción beszédet mondott volna sorrendben Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, valamint Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, a MSZP elnöke.

Gyurcsányék mégis ott lesznek a Petőfi-szobornál
Mesterházy Attila, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője találkozik azokkal az ünneplőkkel, akik megjelennek az időjárás miatt lefújt rendezvény eredetileg tervezett helyszínén - jelentette az InfoRádió tudósítója. M akik nem értesültek a rendezvény lefújásáról.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője szombaton a fővárosi Petőfi szobornál, a Magyar Liberális Párt rendezvényét követően azt mondta, mindenképpen meg fogják tartani rendezvényét és "mindenképpen lesz kormányváltás április 6-án, időjárástól függetlenül".

Az Együtt-PM szövetség vezetője úgy fogalmazott, lassan kezdenek hozzászokni az időjárási nehézségekhez, mert tavaly ugyanezen a napon a rendkívüli havazás miatt ezrek rekedtek a hóban. A volt miniszterelnök elmondta, hogy a szombati rendezvényt azután mondták le, hogy szervezőik konzultáltak a rendőrséggel és a meteorológusokkal. Szavai szerint egy ekkora rendezvényt nem lehetett volna felelősséggel megtartani, mert senkinek a testi épségét nem szabad kockáztatni.

Budapestre is kiadták a riasztást

Már most is viharosnak minősített szél van a fővárosban, ám délután akár 90-100 kilométer/órás széllökések is lehetnek. A vihar estére elcsendesedik - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádió kérdésére. Több megyében másodfokúra emelték a korábban kiadott riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban is viharossá erősödhet a szél. Szombat kora délután a viharos szél miatt egyre több járásra adtak ki riasztást. Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, és Nógrád megye több járásában már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott - szombat éjfélig szóló - veszélyjelzése szerint másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben is 70 kilométer/órásnál erősebb széllökések lehetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK