BUX
37859

Riasztási szint felett a német infláció

Németországban éves szinten 2,1 százalékra gyorsult az infláció decemberben a novemberi 1,9 százalékról - közölte a szövetségi statisztikai hivatal szerdán, előzetes számítások alapján.

MTI, 2013. január 2. szerda, 14:31

Novemberhez képest 0,9 százalékkal emelkedtek az árak, miután októberhez viszonyítva 0,1 százalék volt a növekedés. A Dow Jones által megkérdezett elemzők kisebb, 1,9 százalékos éves és 0,7 százalékos havi inflációra számítottak decemberre.

Az uniós módszertan alapján számított infláció (HICP), amelyet az Európai Központi Bank (ECB) kamatdöntésekor figyelembe vesz, 2,1 százalék volt éves és 1 százalék havi összevetésben decemberben.

A 2,1 százalékos rátával a német infláció túllépte az Európai Központi Bank (ECB) riasztási küszöbét. Az EKB a 2 százalék alatti inflációs rátát tekinti az árstabilitás kritériumának. Németországban a tavalyi átlagos infláció 2 százalék volt, uniós módszertan alapján számítva pedig 2,1 százalék. A német szövetségi statisztikai hivatal január 15-én teszi közzé a decemberi inflációra vonatkozó végleges adatait.