Riasztást adott ki a magyar hatóság: ismét megjelent a fertőző kór a határnál

A magyar-román határtól alig több mint 7 kilometerre afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Szabó Zsuzsanna, 2018. január 13. szombat, 11:52
Fotó: Pixabay

A Nébih szerint a romániai Mikolában (Micula; Szatmárnémeti járás) egy háztáji állományban elhullott sertések kapcsán merült fel az afrikai sertéspestis gyanúja január 6-án. Az érintett gazdaság a magyar-román határtól alig több mint 7 kilométerre található.

Az ASP tényét csütörtökön a román Nemzeti Laboratórium is megerősítette. A gazdaságban lévő, még élő sertéseket hatósági intézkedésre leölték, majd ezt követően a fertőtlenítést is haladéktalanul elvégezték a szakemberek - derül ki a közleményből.

A fertőzés lehetséges forrásának azonosítása, illetve a járványügyi nyomozás folyamatban van. Az ASP terjedésének megakadályozása érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a román állategészségügyi szakemberek - hangsúlyozza a magyar hatóság -, ennek részeként a gazdaság körül 3 kilométeres övezetben védőzónát, valamint 10 kilométeres körben megfigyelési zónát jelöltek ki - utóbbi átnyúlik Magyarország területére is.

A magyar Állategészségügyi Szolgálat haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát, így Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része került korlátozás alá.

A Nébih közleménye szerint a korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása.

A hatóság továbbá hangsúlyozza azt is, hogy a sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelet minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a Nébih honlapján.

Fotó: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK