Riasztó dolog derült ki a magyar munkaerőpiacról

A 35-54 évesek tartanak leginkább attól, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt veszélybe kerül a munkahelyük. A szakmunkások és betanított munkások közül aggódnak a legtöbben, a területi eloszlást nézve pedig Kelet-Magyarországon érzik a legkilátástalanabbnak a helyzetet - derül ki egy friss felméréséből.
Domokos László, 2020. május 30. szombat, 14:31
Fotó: Napi.hu

Riasztó képet fest a koronavírus-járvány várható munkaerőpiaci hatásairól a K&H legfrissebb felmérése, amely szerint a különböző korosztályba tartozók meglehetősen vegyesen látják a saját állásuk stabilitását.

E szerint leginkább a negyvenes, ötvenes korosztály tagjai aggódnak. A 35-44 évesek 65 százaléka fél attól, hogy veszélybe kerül a munkahelye, a 45-54 éveseknek pedig a 68 százaléka nyilatkozott így. Ráadásul az előbbiek 27, az utóbbiak 25 százaléka látja úgy, hogy nagyon veszélyben van megélhetése. A két érintett korosztálynak kevesebb, mint a harmada mondta azt, hogy ebből a szempontból nincs félnivalója.

Valamivel jobbnak látják a jövőt a fiatalabbak: a 18-24 évesek 57 százaléka, a 25-34 éveseknek pedig az 53 százaléka tart a munkanélküliségtől. Ennél derűlátóbbak azonban az idősek: az 55-64 évesek fele ugyanis egyáltalán nem fél attól, hogy a járvány miatt elveszítheti az állását.

Végzettségfüggő a félelem

A különböző korosztályok mellett a végzettség alapján is meglehetősen nagyok az eltérések. A nyolc általánossal rendelkezők 58 százaléka nem félti az állását - ebben az eredményben kiemelt szerepet játszanak a körükbe tartozó idősek. A korosztály tagjainak 39 százaléka - vagyis tízből négyen - szorong az esetleges munkanélküliség miatt.

A diplomásoknak alig több mint a fele, 51 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a koronavírus-járvány eredményeként új munka után kell néznie, az érettségizetteknek pedig 60 százaléka vélekedett így.

A reprezentatív telefonos kutatás a 18-64 éves magyar városi lakosság hozzáállását vizsgálta a koronavírus-járvány miatt bevezetett fizetési moratóriumhoz. A kutatásban 1032-en vettek részt 2020. április 4-6. között.

Aggódó munkások

Még vegyesebb a kép a foglalkozások szerinti bontás szerint. A K&H felméréséből ugyanis jól látható különbség van a szellemi és fizikai munkát végzők között,. A szellemi munkát végzők - köztük a vezetők, menedzserek szakértők, és értelmiségiek - 36-49 százaléka optimista, 46-59 százalékuk ugyanakkor lát arra esélyt, hogy elveszíti a munkáját. A fizikai foglalkozásúak közé tartozó szakmunkások 29 százaléka, míg a betanított munkásoknak mindössze a 19 százaléka véli biztosnak az állását, ezzel szemben a 70, illetve 77 százalékuk aggódik.

Területi bontásban legkevésbé Közép-Magyarországon érzik veszélyben az emberek az állásukat, itt 43 százalékos az optimisták aránya, ezen belül Budapesten 45 százalék.. Leginkább a kelet-magyarországi régió városainak lakói borúlátóak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.30 20:09

@europeer: "De Orbán is ott végzett jogot. "
Ez marhaság, ezt hirtelen kevertem valamivel, amit nem írok meg. :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.05.30 19:52

@Mezei1995:
1., "5 ezres népességű helyeken milyen munkát tudnál javasolni az embereknek ?!?"
Na khérem, akkor szerinted biztos olcsóbb onnan ide közlekedni, mint a saját megyeszékhelyükre. Okos meglátás, gratula
---
2., "Érdekes,hogy csak megyeszékhelyeket soroltál fel".
Ezt gyorsabb volt kikurkászni, mint a kisebb településekét. De ezt te is megteheted, és akkor a saját szemeddel fogod látni, hogy mi az ábra.
-------
3., "Mesélj Szolnok megyéről :D Elmaradott megye"
Mert Békés nem az ugye? De Borsodot és és Szabolcsot siratjuk leginkább.
Egyébként megsúgom, hogy Szolnokon többet fizetnek mint erre, és bőven van kereslet fizikai dolgozóra.
Szolnoknak komoly műszaki iskolái vannak.
4., "Jót te ott nem nagyon tudsz mondani. "
Szolnok és környéke szép hely, máris tudtam egy jót. Ja, meg előbb a műszaki sulit. De Orbán is ott végzett jogot.
---------------
S, hogy számodra is adjak adatot:
Szolnok: Találatok listája (28 találat)
Több mint Szfvár és Tbánya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2020.05.30 19:42

@europeer: Na kíváncsi lennék,hogy községekben,falvakban,kisebb-nagyobb városokban esetleg 5 ezres népességű helyeken milyen munkát tudnál javasolni az embereknek ?!?!?!! Semennyit szerintem. Érdekes,hogy csak megyeszékhelyeket soroltál fel. Mesélj Szolnok megyéről :D Elmaradott megye . Elég sok a furcsa ember él ott drogos,tolvaj és egyebek. A településnek a megyéi lelakottak . Nagyon régen voltak építkezések is ott kivéve megyeszékhelyt. Jót te ott nem nagyon tudsz mondani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.05.30 19:31

Tényleg nincs ott munkalehetőség?
Én a belső migránsoknak azt szoktam mondani, hogy csak passzióból jönnek ide, mert megszokták a szüleiktől, nagyszüleiktől, hogy el kell jönni ide dógozni.
Talán mert van ingyen szállás, inkább azért jönnek.
Van ott munka, ki szoktam gyűjteni nekik, például így:
A Munkaügyi Központok ajánlatából:
Miskolc: Találatok listája (43 találat)
Nyíregyháza Találatok listája (20 találat)
Debrecen: Találatok listája (81 találat)
Békéscsaba: Találatok listája (51 találat)
--------------------
És ennyi van itt:
Győr: Találatok listája (50 találat)
Székesfehérvár: Találatok listája (25 találat)
Tatabánya: Találatok listája (24 találat)
--------------
Ebből is látható, hogy például Debrecenben toronymagasan több az ajánlat mint erre, mégis itt landol a debreceni vándor is.
Ha a kezébe nyomom a kinyomtaott ottani állűásajánlatot, akkor már csavar egyet rajta, s immár aszongya, hogy ja, van, csak nem adnak annyit mint itt.
Már erre is készültem, mert kinyomtattam az állásajánlathoz a fizetési ajánlatot is.
És érdekes az is annyi vagy néha még több, mint itt.
A többség az ingyenes szállás miatt jön.
Magyar vándor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.05.30 19:17

"Kelet-Magyarországon érzik a legkilátástalanabbnak a helyzetet"
Van ott még melós? Azt hittem, hogy már mind itt van a Dunántúlon. Nagyjából 100-ból egyszer találkozom helyi lakossal, a többi borsodi, szabolcsi, békési.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html