Ritkán látni ilyet a villamosokon

Nagyot nőtt a magyarországi villamosvonalakon utazók száma az idei második negyedévben, az emberek a buszokról ültek át kötött pályára – derül ki a KSH adataiból.
Szász Péter, 2016. augusztus 26. péntek, 16:58
Fotó: Napi.hu

Részben a fonódó villamoshálózat elindítása miatt mind az első, mind pedig a második negyedévben nagyot nőtt a villamosok utasforgalma. A különbség árpilis-júniusban szembetűnőbb, amikor 10,6 százalékkal emelkedett az utasforgalom és 109 százalékkal az utaskilométer.

A számokból kiderül, hogy az emberek a buszok helyett választották a kötött pályás közlekedést. A BKK persze nem bízta a véletlenre a dolgot, elég csak a megszüntetett 86-os járatra gondolni, amely helyett nem nagyon van más választása az utasoknak, mint a fonódó villamos.

Ettől függetlenül még mindig a busz a legnépszerűbb közlekedési eszköz (országos adatokról van szó - szerk), amely az utasok felét szállította a második negyedévben, míg a villamos részaránya 22 százalék. Nőtt a metrók utasforgalma is 2,3 százalékkal, amely kisebb éves bázisú emelkedés, mint az első negyedévben, de jobb, mint például a tavaly év végi.

Több ember kevesebbet utazott

A teljes magyarországi helyi személyszállításban 538,2 millió utas 2 milliárd kilométert tett meg. Előbbi minimális, 0,2 százalékos emelkedés, utóbbi viszont 0,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Vonat, busz

A helyközi közlekedésben vonattal 0,5 százalékkal többen 37,6 millióan utaztak, viszont a megtett út 1,8 százalékkal 2 milliárd kilométerre csökkent. Busszal 2,1 százalékkal utaztak kevesebben, és az utaskilométer is 2,4 százalékkal volt kevesebb a második, negyedévben. Ez 127 millió utast és 3,4 milliárd utaskilométert jelent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.08.26 18:46

Mert elegük a van a régi ramaty IKARUS-okból, amelyikre nehéz fel- és leszállni, valamint zörög, rázkódik, nyáron marha meleg, télen hideg.
Szóval, ma már egy rakás sz@r.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html