BUX
38240

Robban a magyar mobilnet-piac

Szeptember végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió volt. A telefonbeszélgetések időtartamának közel négyötöde mobiltelefonokról indított hívásokból származik. Miközben a kábeles és más, helyhez kötött VoIP-alapú telefonálás egyre népszerűbb lett, a vezetékes vonalak száma tovább csökkent. Az internet-előfizetések mennyisége 1 év alatt 554 ezerrel gyarapodott, már meghaladta a 3,1 milliót. A mobilinternet-előfizetések száma megközelítette az 1,2 milliót - derül ki a KSH adataiból.

NAPI, 2010. december 8. szerda, 09:00

A piac lassú telítődésére, a készülékcserék eltolódására és a céges, illetve háztartási költések visszafogására utal, hogy a mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt alig 50 ezerrel bővült: az állomány 2010 III. negyedévének végén 11,8 millió volt. Ezen belül a havidíjas előfizetések száma ismét emelkedett, ami ellensúlyozta a feltöltő kártyás szegmens 396 ezres éves szintű visszaesését. A változás magyarázata az, hogy a szolgáltatók a reklámkampányokon keresztül az ügyfeleket egyre inkább arra ösztönzik, havidíjas előfizetésre váltsanak. 100 lakosra 118 mobil-előfizetés jutott.

Bár a kábeltévé-szolgáltatók egyre nagyobb sikerrel kínálnak vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2010 III. negyedévének végén - előzetes adatok szerint - az egy évvel korábbinál 169 ezerrel kevesebb, 2,9 millió vezetékes fővonal volt üzemben, ennek 23 százaléka VoIP-hangcsatorna (kábeltévés, illetve széles sávon megvalósuló helyhez kötött telefonszolgáltatás), 16 százaléka ISDN. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak utolsó napján 29 volt.

Az internetpiac bővülése folytatódott: több a szolgáltató és az előfizető is. 2010 III. negyedévében az internetszolgáltatók száma 403 volt, 23-mal több, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 15 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internet-előfizetések száma 2010 szeptemberének végén már meghaladta a 3,1 milliót, ez ötödével több, mint 2009 ugyanezen időpontjában.

Az internetpiac fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. A vezeték nélküli szegmens egy év alatt 46 százalékkal bővült.
A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, ezen a szolgáltatási területen a növekedés 53 százalékos volt. Az összes internet-előfizetés több mint harmada a mobilkategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 8 százalékponttal növekedett.

A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések 14 százalékkal gyarapodtak, míg az xDSL-előfizetések kisebb mértékben csökkentek. A széles sávú (kábeltévés és xDSL-) internetre történő előfizetések száma így egy év alatt 5 százalékkal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de éves szinten 54 százalékkal bővült az egyéb - például a LAN- (optikai) internetet is magába foglaló - kategória előfizetéseinek mennyisége.