Robbanásra kész az egészségügy időzített bombája

Bár összességében javul az európaiak egészsége, az egészségben fennálló egyenlőtlenségek romlanak - derül ki a WHO 53 országot lefedő jelentéséből, amely szerint a globális pénzügyi válság kedvezőtlenül érintette a régiót, a vártnál mélyebb és hosszabb kihatása volt, és rávilágított az országokon belül és az országok között fennálló erőteljes szociális és gazdasági egyenlőtlenségekre.
Napi.hu, 2013. november 7. csütörtök, 14:02
Fotó: Napi.hu

Bár a szociális és gazdasági körülmények javultak valamennyi országban, a különbségek mégis megmaradtak és az egészség helyzete is romlott, főleg a régió keleti részében. Még a gazdagabb országokban is növekedtek az egyenlőtlenségek az emberek életkörülményeiben, valamint csökkent a társadalmi mobilitás és kohézió. A változások eredményeként az egészségügyi egyenlőtlenségek nem csökkentek, ellenben sok országban még növekedtek is - olvasható a HealthOnLine-on közzétett elemzésben.

A WHO tanulmány figyelmeztet a magas munkanélküliség következményeire is és kijelenti, hogy a munkanélküliségből vagy az alacsony fizetéssel járó munkából adódó depriváltság fizikai és mentális betegséghez vezethet. A jelentés kiemeli a 15-24 éves emberek nagy arányú munkanélküliségét a lakossághoz képest. Például Bosznia-Hercegovinában ezen korcsoport 60 százaléka volt munkanélküli vagy az oktatásból kiesett, míg a teljes lakosságban ez az arány 25 százaléka volt. A helyzet hasonló az egész európai régióban.

A jelentés készítői szerint a munkanélküliség - főleg a fiatalok körében - robbanásra kész népegészségügyi időzített bombaként jelentkezik. Bármelyik kormányzatnak, amely szívén viseli a lakosság egészségét, tekintetbe kell venni politikájának hatását az emberek életére és a fennálló egyenlőtlenségre. Az egészség terén mutatkozó egyenlőtlenség szociálisan igazságtalan, szükségtelen, elkerülhető és sérti az egészséghez való jogot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hat106, 2013.11.07 14:28

A robbanás nem itt lesz és már megtörtént régen.
Réges-régen.
Ez pedig az elidősödés problémája.
Mindenki azt kapta ami járt!
Isten igazságosra tervezte ezt a földet.
A gulyásék az általuk és nem felelősen nevelt gyermekeik által elnevezett "elfekvőkben" megtalálták megérdemelt helyüket.
Több "elfekvő" van, mint Óvoda, bölcsőde.
Aki azt hiszi, hogy a legmenőbb idős otthonban jobban járt az annyit tud, hogy az "elfekvők" a náci koncentrációs táboroknál is rosszabbak.
Pedig a náciknál a komcsik tízezerszer brutálisabbak voltak...pont annyival amennyivel egy elhagyatott idős érzi magát akármelyik luxus idős otthonban.

Gratulálnunk gulyáséknak!
Helyre tették önnön magukat.

Na most lehet sipítozni!
"...de hát dolgozni kell a gyerekere, nem érünk rá..."

HaHaHa!!!
Ez az Önök felelős nevelése...inkább nem is nevetek, mert ez inkább szánalmas.

Ez az önök bombája volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html