Robbanhat a hazai infláció

A pénteken közölt Napi-prognózis után megjelent a Bloomberg elemzői felmérése is a kedden megjelenő fogyasztóiár-statisztika kapcsán. A hírügynökség által megkérdezett szakértők átlagosan 6,2 százalékos júliusi inflációra számítanak.
NAPI, 2009. augusztus 10. hétfő, 11:02
Fotó:

Közel egy éve nem látott csúcsra ugorhat a hazai infláció júliusban, az adóemelések hatása ugyanis felülmúlhatja a recesszió árfékező erejét - derül ki a Bloomberg elemzői prognózisából. Az előrejelzés szerint a júniusi 3,7 százalékos év/év fogyasztóiár-növekedést az elmúlt hónapban 6,2 százalékos tempó követhette. A Napi pénteken közölt elemzői prognózisa ennél hajszállal kevesebbet, 6,1 százalékot mutatott - ugyanez a szám jött ki a Reutersnak is -, az előrejelzéseket készítő szakértők jelentős bizonytalansága mellett. A KSH kedd reggel 9 órakor közli a hivatalos adatot, amiről a Napi Gazdaság is beszámol majd.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Mináry Borbála, a KSH szakértője az elmúlt hónap közepén úgy nyilatkozott, nehéz megítélni az áfaemelés fogyasztói árakra gyakorolt hatását, mert több cég sem akarja kockáztatni eladásainak további visszaesését, így inkább elhalasztja az áremelést.

A monetáris tanács legutóbbi, az alapráta 100 bázispontos csökkentését eredményező kamatdöntő ülésén kiderült, hogy a testület hivatalból továbbra is aggódik az inflációs veszélyek miatt, azonban egyelőre nem lát olyan tényezőt maga előtt, amely eltéríthetné az inflációt attól, hogy a jegybank számára releváns 5-8 negyedéves horizonton belül a háromszázalékos cél alá csökkenjen. Átmeneti hatások ugyan jelentősen megdobják az árindex alappályáját (áfa- és járulékemelés, a gyenge árfolyam miatt dráguló import, a feldolgozatlan élelmiszerek ingadozó árai), azonban ezek egy év alatt eltűnnek az inflációból. Az inflációs várakozások felerősödésének a recesszió árfékező hatása sem enged teret.

HOZZÁSZÓLÁSOK