Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első negyedéves részletes adatok szerint 3,7 milliárd forint deficit keletkezett a nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási alapban - írja a Világgazdaság. Az előbbi alapban több mint 23 milliárdos hiány, az utóbbiban valamivel kevesebb, mint 20 milliárdos többlet jött össze.

A nyugdíjalapnál annak ellenére alakult ki ez a helyzet, hogy a nyugdíjkiadások elmaradtak az időarányosan várhatótól, aminek az lehet az oka, hogy a nyugdíjasok létszáma nem egyenletesen alakul az év során. Növelte a kiadásokat az új nyugdíjasok viszonylag magas ellátása.

Az egészségbiztosítónál közel öt százalékkal nőttek az egészségügyi szolgáltatásokra fordított kiadások, továbbá majdnem nyolc százalékkal többet emésztettek a gyógyszerkiadások az egy évvel korábbihoz képest. Március végén 29 milliárd forint volt az egészségügyi intézmények lejárt adóssága.

Az év végére mindként alapnak nullszaldósnak kell maradnia, ami a Világgazdaság szerkesztői szerint annak ellenére összejöhet, hogy júliustól két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho), ami az év második felében 140 milliárd forinttal csökkenti az időarányos bevételeket. Ezt azonban kompenzálhatják a béremelkedések miatt emelkedő tb-bevételek.