Robog a magyar ipar

Az előzetes adatoknál is jobban növekedett az ipari termelés márciusban és az első negyedévben.
Papp Zsolt, 2017. május 12. péntek, 09:19
Fotó: Reuters

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott második becslése szerint márciusban az ipari kibocsátás volumene 13,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a május 5-én előzetesen közölt 12,8 százalék helyett.

A 0,6 százalékponttal magasabb adat elsősorban az adatellenőrzés során feltárt különösen nagy egyedi adatszolgáltatói hiba javításának következménye - jegyezte meg jelentésében a KSH.

A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 10,0 százalékkal nőtt a korábban közölt 9,4 százalék helyett. Az első negyedévben az ipari kibocsátás 7,8 százalékkal emelkedett az előzetes 7,5 százalékkal szemben - írja az MTI.

Az ipari export volumene márciusban 12,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 13,3 százalékkal emelkedett. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai ennél is nagyobb mértékben, 19,5 százalékkal növekedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 5,7 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 9,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK