A Capital Economics (CE) hétfőn ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) átlaga a múlt hónapban 108,4 volt a novemberi 107,8 után. Már a novemberi érték is csaknem évtizedes csúcs volt.

Az átlagon belül Magyarország 122,6-es decemberi ESI-mérőszáma a legmagasabb azóta, hogy ennek az indexnek a rendszeres közzététele 22 évvel ezelőtt megkezdődött.

A londoni CE Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki hangulati jelzőszámát - írta az MTI. Az elemzők az általuk használt térségi ESI-index alapján azt valószínűsítik, hogy a vizsgált közép- és kelet-európai EU-térség hazai össztermékének (GDP) éves növekedési üteme 5,3 százalék volt 2017 utolsó három hónapjában.

A régiós gazdaságok feldolgozószektorainak aktivitási mérőszáma is 16 évi csúcsra emelkedett decemberben. A CE által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozóiparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga az előző havi 56,0-ról 56,9-re nőtt a tavalyi utolsó hónapban. Ez a legmagasabb BMI-szint ebben a térségben azóta, hogy a cég 2001-ben elkezdte e mutató rendszeres összeállítását. (Az 50 feletti BMI-értékek a vizsgált ágazat aktivitásának élénkülését, az 50 alatti szintek az adott szektor teljesítményének csökkenését jelzik.)

A CE által a magyar, a lengyel és a cseh feldolgozószektorra kiszámolt decemberi BMI-szint a három gazdaság ipari termelésének 10 százalék körüli éves összevetésű átlagos növekedését valószínűsíti a következő hónapokra.

Az elemzők szerint az idén a jelenlegi gazdasági ciklus kifutásával a közép- és kelet-európai EU-térség GDP-növekedési lendülete valószínűleg kissé alábbhagy, de e lassulási folyamat meglehetősen fokozatos lesz.

Megtorpan az infláció gyorsulása

Más nagy londoni elemzőházak szerint a térség erőteljes növekedése ellenére várhatóan egy időre megtorpan az infláció gyorsulása, és ez lehetővé teszi például a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a monetáris enyhítés folytatását.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői hétfőn ismertetett előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a belépő negatív bázishatások a februárral záruló három hónapban csökkentik a tizenkét havi inflációs ütemeket Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban, bár ezt a lassító hatást részben ellensúlyozza majd az olajárak emelkedése.

A december-februári időszakban a bázishatások Csehországban átlagosan 0,33 százalékpont, Magyarországon 0,46 százalékpont, Lengyelországban 0,49 százalékpont mínuszt jelentenek a teljes kosárra számolt éves összevetésű inflációban. E bázishatások elsősorban az élelmiszer- és az üzemanyag-összetevőkben jelentkeznek.

Az elemzők szerint ez a hatás az emelkedő olajárak ellenére is egyértelműen nettó mínusz. A tavalyi inflációs csúcsokhoz mérve a teljes kosárra számolt éves fogyasztói árindex növekedési üteme februárig Lengyelországban 0,7 százalékponttal, Csehországban 0,5 százalékponttal, Magyarországon 0,3 százalékponttal lassul.

A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajféleség október óta 17 százalékkal drágult dollárértéken, ám ennek hatását a három közép-európai EU-gazdaságban az erős helyi valuták enyhítik. A hármak közül Magyarországon a legnagyobb az üzemanyagok súlya az inflációs kosárban, de forintban mérve itt sem haladja meg az olajárak október óta végbement emelkedésére a 14 százalékot.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.