Rogán: 15-20 milliós értékhatárig segítenek a devizahiteleseknek

Rogán Antal szerint szociális megfontolásokból csak a 15-20 millió forintnál alacsonyabb hiteleseknek segíthet az állam.
MTI-Eco, 2011. május 3. kedd, 07:50
Fotó: Napi.hu

Rogán Antal (Fidesz) szerint egy államilag támogatott és szabályozott rendszerben, ahol területi és időbeli kvóták is léteznek a rossz lakáshitelek kivezetésére, van lehetőség arra, hogy minden problémával külön foglalkozzanak. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, más megítélés alá kell esnie a kis, és a nagyobb értékű lakásokra felvett hiteleknek, szociális alapon csak 15-20 milliós határig akarnak beavatkozni. A kedden megjelent interjúban úgy fogalmazott: húszmillió forint fölötti lakásnál a szociális jogosultság az emberek előtt nehezen lenne magyarázható.

Hozzátette: kiszámítható törlesztőrészlettel akarnak segíteni annak a 85 százaléknak is, amely eddig is rendesen fizette a részleteket. Az ő esetükben - cserébe az állami garanciáért - viszont garanciadíjat várnak a bankoktól, így a két összeg valahol ki fogja egyenlíteni egymást.

Rogán Antal becslése szerint ezen felül a költségvetésnek 15-20 milliárd forint közötti terhe lesz, amelyet minden évben vállalnia kell.

Az általa vezetett bérmonitorig bizottság jelentéstervezetével kapcsolatban kitért arra: terveik szerint az alacsony- és közepes keresetűek esetében a béremelésre fordított összegnél a tb-járulékot a tárgyévben nem kellene az adott vállalkozásnak befizetnie és ezt akár ez év elejéig visszamenőleges hatályú is lenne, ha még idén sikerülne bevezetni - mondta Rogán.

Az, hogy ez mekkora kiesést jelentene a költségvetésnek Rogán úgy felelt: ahhoz, hogy a versenyszférában az alacsony- és középkeresetűeknél az elvárt  bértömeg-növekedés bekövetkezzen, 57 milliárd forintra lett volna szükség. Ennek a járulékvonzata 19-20 milliárd forint. Ez azonban inkább csak 10 milliárd körüli összeg Rogán szerint, hiszen ezek után a bérek után szja-t is fizetnek (ha befizetik) a cégek, és egyéb adóbevételei - például áfa - is származik az államnak, ha a többletpénzt elkölti a lakosság.

A kormánypárti politikus a lapnak hangsúlyozta: az állam szankcionálási jogot kapna, vagyis amelyik cég nem teszi meg azt, amiről az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodás született, az nem kaphatna állami támogatást és megrendelést.

Rogán Antal nyilatkozott arról is, hogy Tarlós Istvánnal konstruktív a viszonya, amibe a viták is beleférnek. Szavai szerint nem hisz olyan városmodellben, ahol a főpolgármester a kerületek főnöke, de az nem baj, ha a főpolgármesternek egyes területeken, például a stratégiai várostervezési kérdésekben vannak erős jogosítványai.

Úgy fogalmazott: nem kerüli el a kihívást, de 2014-ben nem táplál főpolgármesteri ambíciót.

HOZZÁSZÓLÁSOK