Rogán az élen, totális Fidesz uralom

A február közepéig tartó parlamenti ciklusban elfogadott 859 törvény 70 százalékát a kormány terjesztette elő. Az MTI összesítése szerint a minisztériumok közül a nemzetgazdasági, a képviselők közül Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető volt a legaktívabb törvénykezdeményező.
MTI, 2014. március 13. csütörtök, 08:07
Fotó: Napi.hu

Az Országgyűlés 859 törvényt fogadott el 2010 és 2014 között, többet, mint a rendszerváltás óta bármelyik ciklusban. Ezek közül 321 új jogszabály volt, 538 pedig módosítás. Az MTI összegzése szerint az elfogadott törvények 70 százalékát, 598-at a kormány indítványára szavazott meg a parlament.

A legtöbbet, 164-et a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) javasolta. Ez a tárca indítványozta - kötelező feladatai mellett, mint a költségvetés, az adótörvények és a zárszámadás elkészítése - az új jegybanktörvény elfogadását, majd a nemzeti bank és a pénzügyi felügyelet összevonását. 2012-ben, Matolcsy György irányítása alatt a gazdasági tárca javasolta az első alaptörvény-módosítást, majd a pénzügyi tranzakciós illeték és a távközlési adó bevezetését, valamint a munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó intézkedéseket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 120 törvényt kezdeményezett, a többi között az új büntető és polgári törvénykönyvet, a nemzetiségi törvényt, az ombudsmani rendszer átalakítását, az önkényuralmi jelképek használatának újraszabályozását, a megyei önkormányzatok intézményeinek állami kézbe vételét, a pénznyerő automaták betiltását és a kommunista diktatúra működését vizsgáló Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását.

Rogán Antal
Napi Gazdaság, Koncz György

A fejlesztési minisztérium 85 törvényt jegyez, például az elektronikus útdíj bevezetését, az energiahivatal átalakítását és a takarékszövetkezetek integrációját.

A Belügyminisztérium 71, az - időközben nemzetiről emberire átkeresztelt - erőforrás-minisztérium 67, a Külügyminisztérium 41 törvényjavaslat benyújtója volt, a vidékfejlesztési tárca 36, míg a honvédelmi 12 törvényt terjesztett be az Országgyűlésnek. Miniszterelnök-helyettesként két jogszabályt jegyez Semjén Zsolt KDNP-elnök.

Rogán, Lázár, Kósa

A képviselők közül a 2012 óta Fidesz-frakcióvezető Rogán Antal volt a legaktívabb törvénykezdeményező 46 elfogadott jogszabállyal. Őt a kormánypárti képviselőcsoportot a ciklus első felében vezető Lázár János miniszterelnökségi államtitkár követi 32-vel, majd Kósa Lajos Fidesz-alelnök 31-gyel. Ezek között azonban több olyan előterjesztés van, amelyet együtt, illetve más kormánypárti politikusokkal közösen nyújtottak be.

A kormányzati ciklus első évében Rogán Antal indítványára döntött a Ház arról, hogy ismét hatósági áras legyen a lakossági energia, valamint fogadta el az új médiaszabályozást. 2011-ben ő nyújtotta be a végtörlesztést lehetővé tévő törvényt, és azt is, amely alapján szankcionálhatták az elvárt béremelést nem teljesítő cégeket.

Később Rogán Antal javasolta az árfolyamgát kiszélesítését és a havi két ingyenes készpénzfelvételt is. Emellett Lázár Jánossal közösen terjesztette elő 2010-ben azt a törvényjavaslatot, amely különadót vetett ki a bolti kiskereskedőkre, a távközlési cégekre és az energiaellátókra.

Lázár János volt az egyik előterjesztője az országgyűlési, a választójogi és a választási eljárási törvénynek, az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek, valamint az új egyházügyi törvénynek, illetve ő kezdeményezte 2010 őszén az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését, kizárva, hogy a testület költségvetési és adóügyekben döntsön. Hozzá kötődik az a jogszabály, amely 2012. január 1-jétől lényegében minden zárt helyen megtiltotta a dohányzást, ahogy ő kezdeményezte azt is, hogy 2013 közepétől csak nemzeti dohányboltokban lehet cigarettát kapni.

Kósa Lajos javasolta 2010-ben, hogy a gyermek iskolába járatásához kössék a családi pótlék folyósítását, előterjesztője volt az erőszakos visszaesőkkel szemben bevezetett Btk.-módosításnak, a "három csapásnak" és más kormánypárti politikusokkal együtt a határon túli magyarok egyszerűsített honosításának. Több önkormányzati és közigazgatási tárgyú törvénymódosítás is fűződött a debreceni polgármester nevéhez: a képviselő-testületek létszámának csökkentése, az önkormányzati választási rendszer átalakítása és az indoklás nélküli elbocsátás lehetősége.

Az ugyancsak fideszes Vas Imre 21 indítványhoz adta a nevét, Cser-Palkovics András és Gulyás Gergely neve mellett 17-17 törvény szerepel, majd a legaktívabb képviselők sorában a rövid ideig kulturális államtitkárként dolgozó L. Simon László, Papcsák Ferenc zuglói és a rezsicsökkentésért felelős Németh Szilárd csepeli polgármester következik 15, 14 illetve 13 indítvánnyal.

Mivel a 2012. január 1-je óta hatályos alaptörvényt és az eddigi legátfogóbb - 2013. márciusi - negyedik módosítását csaknem az összes fideszes és KDNP-s képviselő aláírta, mindegyikükhöz köthető elfogadott indítvány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

merido, 2014.03.14 08:35

Arra kellene ítélni őket (az összes országgyűlési képviselőt, a kormánytagokat, a "nemzeti" jelzővel ellátott intézmények vezetőit, az ügyészeket, bírákat), hogy egy zárt helyen, ahol nem juthatnak információhoz egy hét alatt írják le mind a 859 törvénynek a címét és a bennük lévő rendelkezések általuk legfontosabbnak ítélt 10 rendelkezését. Az irományokat nyilvánosságra kellene hozni. Aki nem teljesíti hibátlanul a feladatot, az haladéktalanul fizesse vissza az állami költségvetésbe a 4 évre folyósított VALAMENNYI JOGCÍMEN folyósított minden juttatását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.03.13 16:07

@antiorbanista:
Mocskos getra állat minden magyar politikus, nincs kivétel, söpredék mind
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

2elkedo, 2014.03.13 15:56

Amikor a kormany torvenyjavaslatot tesz, pont azt csinalja, ami a dolga!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.03.13 14:17

Legyünk tárgyilagosak!!!
Nem a fidesz jó, az ellenzéke nagyon sz@r.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.03.13 14:14

@jobbajobb: "Rogán, Lázár, Kósa...Orbán ,Matolcsy ,Kövér,Selmeczi ,Áder ..

..jó kezekben az ország !!!!"

Te figyel már! Miért nem mész a jó édes anyádba?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html