Azt kértük a kormánytól, hogy őszig tárgyaljon a bankokkal, és alakítson ki egy olyan konstrukciót, amiben a parlament dönthet a devizahitelek forinthitellé alakításáról, ez decemberben történne meg. Szeptemberi döntéssel decemberben - fogalmazott a politikus.

És itt az átváltás nem mindegy, hogy milyen árfolyamon történik, mert ha piaci árfolyamon történne, akkor minden veszteséget a devizahitelesek azt jóvá kéne, hogy írják, itt meg azt gondolom, hogy ezt meg kell osztani a bank és az ügyfél között, s az egy másik kérdés, hogyha az állam akar, akkor a bank oldalán a terhek egy részét átvállalhatja".

A Fidesz frakcióvezetője a műsorban a Reuters hírügynökség tudósítása szerint arról beszélt, hogy a pénteken elfogadott törvényjavaslatnak és a forintra váltásnak köszönhetően a devizahitelesek törlesztőrészlete és kamatterhe 25-40 százalékkal csökkenhet, és a fennálló tőketartozásuk is csökken.

Nem beszélt arról, hogy konkrétan milyen árfolyamon kellene majd a bankoknak forintosítani a devizahiteleket, ám az árfolyamveszteségen osztozniuk kell a bankoknak és az adósoknak. Azt is hozzátette: ha az állam akar, részt vállalhat a banki veszteségek kompenzálásában.

Rogán szerint az MNB által felállítandó rossz bank a nemteljesítő hitelek névértékének 20 százalékán kellene megvásárolja ezeket az adósságokat.