A José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke által a magyar miniszterelnöknek írott levélről elmondta, sok ilyen levelet kaptak, például a bankadó vagy a különadók kapcsán. Ha eleget tettek volna a felszólításoknak, mint például Románia, akkor az ország sokkal rosszabb helyzetben lenne. Romániában is csökken a banki hitelezés, mint Magyarországon, miközben ott a kormány 25 százalékkal csökkentette a fizetéseket és 15 százalékkal a nyugdíjakat.

Kifejtette, óvatosan kezeli az ilyen felszólításokat, aminek oka az is, hogy nagy bajban vannak az euróövezet országai. A nyomásgyakorlás arról is szól, hogy Magyarország ne maradjon ki az uniós paktumból.

Rogán elmondta, hogy az IMF-Európai Bizottság tárgyaló delegáció három kérést fogalmazott meg. Az első az volt, hogy ha lehet, a magyar pénzügyi rendszer stabilitása érdekében a kormány kössön megállapodást a Bankszövetséggel, s például rendezze a bankadó és a válságadók körüli kérdéseket. Ez megtörtént, s egyebek mellett rendezték devizahitelesek helyzetét, s tételesen bemutatták a válságadók kivezetésének menetrendjét.

A másik kérés az volt, hogy a költségvetést igazítsák a várható európai növekedéshez és az euró várható forintárfolyam-szintjéhez. Ezt szintén megtette a parlament.

A harmadik kérés az volt, hogy vagy vonják vissza a jegybanktörvény módosítását, vagy egyeztessék a benne szereplő pontokat. Ez az Európai Központi Bankkal megtörtént. A bank tizenöt észrevételt tett, ebből tizenhármat maradéktalanul, a tizennegyediket ötven százalékban veszik figyelembe. A tizenötödiket pedig nem, mert az ország nem tagja az eurózónának, ezért még nem kell alkalmazkodnia hozzá.

Hozzátette: a vita arról szól, hogy nőhet-e a monetáris tanács tagjainak a létszáma. Két fővel nőni fog - mondta.

Aláhúzta, a jegybank független, illetve a Monetáris Tanács tagjai is függetlenek, amit mutat a legutóbbi kamatemelés is. A kormány ugyanis nem szeretett volna emelést, mert nem támogatja a gazdasági növekedést. A tagok számát pedig azért kell növelni, hogy ha lejár néhány tanácstag mandátuma, kontinuitás legyen a szervezetben.

Kifejtette: eszük ágában sincs elmozdítani Simor Andrást. A törvényt azért akarják módosítani, hogy megteremtsék az alkotmányos lehetőséget egy később lehetséges, a jegybankot és a felügyeletet érintő, 2013-as vagy 2014-es összevonásnak - tette hozzá.

Rogán Antal szerint az IMF-uniós tárgyalások várhatóan januárban folytatódnak. A politikus reális esélyt lát a megállapodásra, arra számít, hogy a készenléti hitelnél egy kicsivel jobb megállapodást sikerül kötni, hiszen nem hitel kell, hanem az, hogy biztonságosan tudják finanszírozni az országot a következő években.