Nem várható, hogy az üzemanyagárak csökkenését a vállalkozások maguktól érvényesíteni fogják termékeik, illetve szolgáltatásaik áraiban, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban nem tervez semmilyen beavatkozást a piaci árképzési folyamatokba, mivel várakozásai szerint egész évben mérsékelt marad az infláció - közölte kedden a minisztérium.

A hónap elején Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Mezőkövesdre kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülés után közölte: az NGM-nek ki kell dolgoznia egy tanulmányt arról, hogy egyes termékek ára hogyan alakul más árváltozások hatására, például a gázolaj vagy a benzin árának csökkenése nyomán. Egész pontosan Rogán akkor azt firtatta, hogy az akkor még csökkenő üzemanyagárak ellenére miért nem csökken a kifli ára.

A keddi elutasító válasz nem volt elég: a Fidesz-frakció ma kiadott közleményében azt írja, hogy a "Fidesz kiáll a magyar családok érdekeiért", ezért tartják fontosnak, hogy az energiahordozók és üzemanyagok árának változása ne csak azok emelkedésekor, hanem csökkenéskor is megjelenjen a fogyasztói árakban. Ennek érdekében a frakció országgyűlési határozatban fogja felkérni (utasítani) a kormányt, hogy alakítsa ki az árak rendszeres monitoringozásának rendszerét, és szankcionálja az állami támogatások - például a munkahelyvédelmi akciótervben folyósított támogatások - megvonásával azt, ha egy ágazat szereplői az árak kialakításánál nem veszik figyelembe az energiahordozók árának csökkenését.

Bár a Fidesz frakcióvezetője a pékek és a kifli ára ellen indult hadba - egy ilyen akció igazi vesztesei az állami tulajdonban lévő közlekedési cégek (MÁV, Volánok) lehetnek, ugyanis e cégeknél a gázolaj ára jóval nagyobb súlyú költségelem, mint például a kenyér árában.